FNV

Vakbondswerk kostte vorig jaar 145 mensen het leven

In 2004 hebben 145 mensen als gevolg van hun vakbondswerk hun leven verloren. Dit waren er zestien meer dan in 2003, meldt het internationaal verbond van vrije vakverenigingen ICFTU. Colombia was met 99 moorden op vakbondsleden opnieuw het dodelijkste land. De ICFTU rapporteert verder zevenhonderd gevallen van geweld en zo'n vijfhonderd doodsbedreigingen tegen vakbondsmensen.

In veel landen krijgen vakbondsleden te maken met gevangenisstraf, ontslag en discriminatie. Miljoenen werknemers worden op allerlei manieren gehinderd in hun recht van organisatie en vrije onderhandeling.

Het verslag bestrijkt 136 landen uit alle werelddelen. De vorm die de onderdrukking aanneemt verschilt per regio. In Amerika gaat het vooral om moorden en doodsbedreigingen. In Azië zit het grootste aantal vakbondsmensen achter tralies. In het Midden-Oosten zijn vakbonden vaak verboden en worden leden het slachtoffer van geweld.

In Europa is de situatie vaak minder dramatisch. Maar vooral in het postcommunistische Oost-Europa probeert de overheid de vakbonden weer onder controle te krijgen. Berucht voorbeeld is het Wit-Rusland van president Loekasjenko, aldus de ICFTU.

Wit-Rusland is ook een van de drie landen die centraal staan tijdens de Nacht van de Dictatuur. Dit is een debat- en muziekavond in Nieuwspoort op donderdagavond 27 oktober, georganiseerd door onder andere FNV Mondiaal. Daar gaat het over de onderdrukking in Zimbabwe, Wit-Rusland en Birma en de vraag welke steun de inwoners nodig hebben.