CTG/ZAio draait incidentele kortingsmaatregel 2003 terug

Ctgzorg

Het College tarieven gezondheidszorg / de Zorgautoriteit in oprichting (CTG/ZAio) heeft op 17 oktober besloten om de incidentele kortingsmaatregel, de zogenoemde ombuigingsbijdrage, voor een beperkt deel generiek terug te draaien. Aanleiding voor het besluit is de recente uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) met betrekking tot een aantal tegen deze bijdrage aangespannen procedures, waaronder door het Rijnland Ziekenhuis.

Per 1 juli 2003 werd op aanwijzing van de minister van VWS door CTG/ZAio een efficiencykorting van 0,8 % over het budget en de tarieven opgelegd aan alle zorgaanbieders. Over de tweede helft van dat jaar werd tevens een incidentele korting van
0,8 % opgelegd. Volgens de rechter is dit incidentele deel van de korting onrechtmatig, omdat het in feite materiele terugwerkende kracht per 1 januari 2003 betreft. De structurele korting van 0,8 % vanaf 1 juli 2003 blijft overeind.

Het besluit van CTG/ZAio betekent dat ook indien belanghebbenden zelf geen beroep hebben ingesteld, zoals bijvoorbeeld in een deel van de ziekenhuizen en de AWBZ instellingen, de incidentele kortingsmaatregel wordt teruggedraaid. Op welke manier de teruggave van deze korting, macro circa 125 miljoen euro, in de tarieven dan wel budgetten wordt verwerkt wordt momenteel nog bekeken.

Het College tarieven gezondheidszorg/de Zorgautoriteit i.o. (CTG/ZAio) stelt de tarieven en budgetten vast voor instellingen en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. CTG/ZAio is een bij wet ingesteld zelfstandig bestuursorgaan.

Utrecht, 19 oktober 2005

Nadere informatie naar aanleiding van dit persbericht kan worden ingewonnen bij: Mireille Debets, Hoofd Juridische Zaken 030-296 81 81
Natascha Boudewijn, Hoofd Corporate Communicatie 030 296 81 49 / 06 46 28 73 49

Telefoonnummer CTG/ZAio: 030 296 81 11
Website: www.ctg-zaio.nl