Politie Groningen

Persberichten woensdag 19 oktober 2005

Provincie Groningen 19-10-2005 -

Groningen: wodkadief aangehouden
De politie heeft dinsdagochtend op het H.W. Mesdagplein een 19-jarige man uit Groningen aangehouden voor diefstal. De Stadjer had op een onbewaakt ogenblik een doos met flessen drank weggenomen van een pallet, die buiten een slijterij aan het Jozef Israelplein stond. Een getuige alarmeerde de eigenaar van de slijterij en gaf hem een signalement door van de dief. Hij belde direct een collega om te zoeken naar de verdachte. Op de Kraneweg werd de 19-jarige door beide mannen herkend en staande gehouden. De inmiddels gewaarschuwde politie kon hem inrekenen. Zij troffen in zijn jas twee flessen met wodka aan. In bossages in de Herman Colleniusstraat werd even later de weggenomen doos gevonden. De verdachte werd na verhoor in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: snelheidscontroles
De politie heeft dinsdag in de stad diverse snelheidscontrole gehouden.
Plataanlaan: aantal geregistreerde voertuigen: 1670, aantal overtredingen: 2, hoogst gemeten snelheid: 80 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.
Groningerweg: aantal geregistreerde voertuigen: 910, aantal overtredingen: 92, hoogst gemeten snelheid: 75 km/uur, maximum toegestane 50 snelheid: km/uur.
Zaagmuldersweg: aantal geregistreerde voertuigen: 3298, aantal overtredingen: 79, hoogst gemeten snelheid: 76 km/uur, maximum toegestane 50 snelheid: km/uur.
Friesestraatweg: aantal geregistreerde voertuigen: 284, aantal overtredingen: 16, hoogst gemeten snelheid: 94 km/uur, maximum toegestane 70 snelheid: km/uur.

Glimmen: gordelcontrole
De politie heeft dinsdagochtend- en middag op de Zuidlaarderweg een gordelcontrole gehouden. De politie controleerde in totaal 750 voertuigen, waarbij 35 automobilisten de gordel niet droegen.

Groningen: verlichtingscontrole
Op het Kattenhage heeft de politie dinsdagavond een
verlichtingscontrole gehouden. De politie verbaliseerde tachtig verkeersdeelnemers, vooral fietsers. Dit omdat zij geen verlichting voerden. Tevens droegen twee automobilisten geen gordel. Een persoon had geen identificatiebewijs en een automobilist reed langs de verkeerde kant van een verkeersheuvel. De controle duurde 2,5 uur.

Politie pakt gebruik alcohol en drugs aan op lummelplaatsen in Winsum De komende tijd zal de politie in Winsum extra toezicht houden op het gebruik van alcohol en drugs op alle lummelplaatsen. Dit vanwege de overlast die met name de laatste tijd door de jeugd wordt veroorzaakt op en rondom deze plaatsen. Dit geldt ook voor het nieuwe skatepark Utopia bij het zwembad. Nog vrijdagnacht zijn twee 18-jarige en een
17-jarige inwoners van Winsum aangehouden voor baldadigheid op de Sylvenne in Winsum. Ze maakten zich onder meer schuldig aan het verwijderen van brievenbussen bij woningen. Ze zijn na een vier uur durend verblijf aan het politiebureau met een bon op zak weer op vrije voeten gesteld.

Geen waarschuwing

Een belangrijke oorzaak van de overlast en vernielingen wordt toegeschreven aan het gebruik van alcohol en drugs. Daarom bekeurt de politie zonder meer als het gebruik van alcohol en drugs wordt aangetoond. Sinds kort is het gebruik van drugs op de openbare weg ook verboden verklaard in de plaatselijke politieverordening. De spullen zullen in beslag worden genomen. Natuurlijk zal tegen het plegen van vernielingen ook worden opgetreden. Als het nodig is zal de politie aanhoudingen verrichten om de zaak beter uit te kunnen zoeken. Jongeren beneden de leeftijd van 16 jaar zullen bovendien een brief thuisgestuurd krijgen, gericht aan de ouders of verzorgers.

Boetes:
Alcoholgebruik 45 Euro
Gebruikg (soft)drugs op 120 Euro

Overige berichte provincie om ongeveer 11.00 uur