Provincie Friesland



PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
18 oktober 2005 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 11 oktober 2005 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Bestuursrapportage
Stuk beschikbaar


2. Brief begroting 2006
Brief beschikbaar


3. Provincie steunt innovatief project StudioOnderneming In het project StudioOnderneming zullen werkzoekende jongeren met een nieuwe techniek, streaming video genaamd, filmpjes maken bij Friese bedrijven waarin zij beroepsprofielen eigentijds weergeven. Deze filmpjes kunnen enerzijds worden gebruikt om via internet de inhoud van vacatures waarheidsgetrouw weer te geven en zo imagoproblemen van bepaalde beroepen tegengaan. Anderzijds kunnen de filmpjes worden gebruikt in het onderwijs om jongeren te informeren over beroeps- en opleidingsmogelijkheden. De werkloze jongeren komen bij het maken van de filmpjes veelvuldig in contact met werkgevers. Op deze wijze kunnen de cursisten zich zo oriënteren op de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Daarnaast komen de cursisten op een "bijzondere" wijze binnen bij bedrijven en worden zij zo in staat gesteld om zichzelf op een goede wijze te presenteren. De werkzoekende krijgt "een gezicht" voor de werkgever. Persbericht beschikbaar


4. Subsidie aan Vluchtelingenwerk Fryslân voor ondersteuning werkafspraken De Vereniging van Friese gemeenten (VFG) en het Regionaal Integraal Terugkeer Team (RITT) hebben een projectteam Vertrektrajecten opgericht en een plan opgesteld voor de ontmanteling van de noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers die onder de oude vreemdelingenwet vallen. Door het maken van concrete werkafspraken op dit terrein hebben gemeenten en Rijk hun verantwoordelijkheid op dit terrein opgepakt. GS hebben daarom besloten om hieraan eenmalig een stimulans te geven, door bij hoge uitzondering de subsidie aan het Monitorcentrum van Vluchtelingenwerk te verlengen.

De tijdelijke subsidie van maximaal E 31.500,- is bedoeld voor de participatie van het Monitorcentrum in het projectteam Vertrektrajecten voor de periode van 1 september tot 1 juli 2006. En tevens voor de ondersteuning van gemeenten bij het ontmantelen van de noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers die onder de oude vreemdelingenwet vallen.


5. Rapportage Besluit luchtkwaliteit 2004
Op slechts twee locaties in Fryslân wordt de norm voor fijn stof overschreden. Het gaat om de straten Achter de Hoven en Prins Hendriksstraat (beide in Leeuwarden) waar de concentratie fijn stof in slechts zeer geringe mate de norm overschrijdt. Door verkeersmaatregelen die de gemeente Leeuwarden treft gaan beide straten naar verwachting de komende jaren alsnog aan de norm voldoen: de Prins Hendrikstraat volgend jaar en Achter de Hoven voor 2010. Een en ander is te lezen in de driejaarlijkse rapportage over de luchtkwaliteit in de provincie. Stuk beschikbaar


6. Verhoging krediet voor reconstructie kruising N358 - afslag Kaleweg Eind 2005 start de provincie met de reconstructie van de - nu nog als onveilig bekend staande - afslag Kaleweg / Surhuisterveen Noord op de N358. Voor de uitvoering van de werken is in 2001 door GS ruim E 600.000,- beschikbaar gesteld. Door stagnerende grondaankopen kon niet in 2002 en de daarop volgende jaren met de uitvoering begonnen worden. Deze situatie maakte het noodzakelijk de begroting van het project te actualiseren. De totale kosten worden nu geraamd op ruim E 750.000,-. Gedeputeerde Staten hebben het budget daarom nu tot dit bedrag verhoogd.


7. Medationtraject baggerdepot Oudeschouw Noord met succes afgerond Het college is akkoord met de vaststellingsovereenkomst waarin door mediaton een oplossing gevonden is voor de bezwaren die twee omwonenden hadden tegen de vergunning voor het provinciale baggerdepot Oudeschouw Noord bij Akkrum. De bewoners hadden beroep aangetekend bij de Raad van State tegen de door het college verstrekte vergunning aan de Afdeling Vaarwegen van de provincie. De raad stelde de omwonenden en de provincie voor een oplossing te vinden door de bemiddeling van een mediator. De mediation maakte duidelijk dat het grootste deel van de bezwaren van de omwonenden geen verband hield met de bestreden vergunning, maar met de vaarweggebonden werkzaamheden ter plekke en met het gebruik van het depot Oudeschouw Zuid. Er zijn afspraken gemaakt met de omwonenden om de communicatie te verbeteren en de hinder door de werkzaamheden te beperken. Dat laatste mede met het oog op de horeca-onderneming van een van de twee omwonenden in de nabijheid van de depots Oudeschouw Noord en Zuid.


8. Provincie vereenvoudigt toezicht ruimtelijke ordening op Friese gemeenten De provincie gaat op het terein van de ruimtelijke ordening de regels verminderen en vereenvoudigen. Daardoor hoeven gemeenten straks voor een groot aantal kleine bestemmingsplanafwijkingen geen toestemming van de provincie meer te vragen, zoals bijvoorbeeld uitbreiding van woningen, mogelijkheden voor hergebruik van boerderijen, gebruiksveranderingen van grond en vrijstellingen voor detailhandel en kantoren. De provincie verwacht dat door de vereenvoudiging het huidige aantal afwijkingen van bestemmingsplannen waarvoor nu nog provinciale toestemming nodig is - ongeveer 450 per jaar - met een kwart tot mogelijk een derde naar beneden zal gaan. Persbericht beschikbaar
Stuk beschikbaar


9. Vestiging mestvergistingsinstallaties
De provincie maakt het voor gemeenten mogelijk om via een vrijstelling van het bestemmingsplan de vestiging van mestvergistingsinstallaties toe te staan. Hierdoor kunnen gemeenten juridische problemen voorkomen en kunnen gemeenten zelf sturing houden op de vestiging van de mestvergistingsinstallaties. Mestvergisting levert een bijdrage de productie van duurzame energie, doordat hierbij bacteriën worden omgezet in biogas.


10. Meer producten van provincie gratis
Voor een groot deel van de producten en diensten van de provincie hoeft een aanvrager vanaf januari 2006 niet meer te betalen. Het gaat dan om nota's, drukwerk en jaarverslagen en dergelijke. De provincie streeft naar open communicatie zonder financiële drempels en daarom stelt het College van GS in de geactualiseerde legesverordening voor dit soort stukken gratis te verstrekken. Bovendien kan het overgrote deel van de stukken gratis van internet gehaald worden. Voor ontheffingen en vergunningen moet de aanvragen wel betalen. Provinciale Staten stellen in december deze legesverordening vast. Voor een compleet overzicht van de tarieven kunt u hier de legesverordening downloaden.


11. Notitie Minderheden geëvalueerd
Gedeputeerde Staten hebben het provinciale minderhedenbeleid geëvalueerd. De evaluatie is gebaseerd op de voornemens die in de notitie Minderheden in mei 2001 zijn vastgesteld. In de evaluatie is specifiek gekeken in hoeverre de inzet van provinciale middelen heeft geleid tot de integratie van allochtonen. Persbericht beschikbaar
Stuk beschikbaar


---- --