Ingezonden persbericht


Easynet introduceert uniek Nederlands alternatief voor glasvezel

EtherStream haalt maximale gegarandeerde bandbreedte uit bestaand kopernetwerk

Amsterdam / TelecomVak Rosmalen, 19 oktober 2005 - Easynet, de zakelijke Europese telecomprovider met een eigen breedbandnetwerk, introduceert vandaag in Nederland een unieke, nieuwe breedbanddienst voor de zakelijke markt: Easynet EtherStream.

EtherStream is een op Ethernet gebaseerde breedbanddienst met symmetrische bandbreedtes tot 20 Mbps. De breedbanddienst is qua betrouwbaarheid en schaalbaarheid vergelijkbaar met glasvezelverbindingen, maar aanzienlijk lager geprijsd. Daarnaast is de geografische beschikbaarheid hoger, omdat de dienst het maximale haalt uit het reeds bestaande nationale kopernetwerk. In tegenstelling tot het asymmetrische ADSL2+, dat alleen een hoge downloadbandbreedte kent, biedt het symmetrische EtherStream ook een hoge gegarandeerde uploadbandbreedte. EtherStream is daarom bij uitstek een dienst die geschikt is voor de zakelijke markt, waar het huidige SDSL-aanbod vaak ontoereikend is voor het gebruik van real-time toepassingen als Voice-over-IP, klantinformatiesystemen en videoconferencing.

EtherStream dicht de kloof tussen SDSL- (2 Mbps) en glasvezelverbindingen (vanaf 10 Mbps). Veel bedrijven lopen tegen de grenzen van SDSL aan, maar vinden de stap naar glasvezel te groot vanwege de hoge kosten en de beperkte beschikbaarheid als gevolg van de relatief geringe geografische dekkingsgraad. Met EtherStream biedt Easynet deze bedrijven een volwaardig alternatief met symmetrische bandbreedtes van 4 tot 20 Mbps. Easynet biedt bedrijven dezelfde garanties als bij glasvezel, maar de kosten van EtherStream liggen 50% tot 70% lager. Op termijn zijn met EtherStream zelfs symmetrische bandbreedtes tot 40 Mbps mogelijk.

"EtherStream is een innovatie waarmee we inspelen op het samenkomen van spraak, video en data en de behoefte van bedrijven om real-time toepassingen via IP-netwerken te ontsluiten. We voorzien met EtherStream in een duidelijke behoefte van organisaties waarvoor SDSL eigenlijk te weinig bandbreedte biedt, maar waarvoor glasvezel veelal een te dure oplossing is", aldus Arjen Berendsen, Managing Director van Easynet Nederland B.V. "EtherStream is snel, betrouwbaar en schaalbaar, en kent bovendien dezelfde garanties als glasvezelverbindingen. Dat de vraag naar een dergelijke breedbanddienst groot is, blijkt wel uit de contracten die we inmiddels al hebben gesloten."

EtherStream combineert de technische mogelijkheden en de capaciteit van een dure glasvezelverbinding met de kostenvoordelen en de betere geografische beschikbaarheid van een DSL-toepassing. De oplossing is gebaseerd op Ethernet, een transportprotocol dat inmiddels de standaard is voor datacommunicatie binnen bedrijfsnetwerken. De dienst is echter gewoon via het bestaande kopernetwerk beschikbaar. Om dit te realiseren, gebruikt Easynet bij EtherStream de ETSI-standaard voor enhanced SDSL in combinatie met een ITU-standaard voor Ethernet. EtherStream is vooralsnog alleen leverbaar in de randstad en in de meeste grote en middelgrote stedelijke gebieden in Nederland.

Over Easynet
Easynet is een pan-Europese telecomprovider met een eigen breedbandnetwerk, die zich uitsluitend richt op de zakelijke markt. Als gedreven en pragmatische provider is Easynet erop gericht specifieke klantwensen te vertalen naar flexibele oplossingen. Opgericht in 1994 in Engeland en in 1996 genoteerd aan de London Stock Exchange, is Easynet uitgegroeid tot een internationale organisatie met vestigingen in acht landen in Europa (Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, België, Zwitserland en Nederland). Dankzij het uiterst moderne IP-netwerk en de expertise van meer dan 1.100 medewerkers is Easynet in staat op zowel nationale als Europese basis bedrijven te voorzien van diensten voor breedbanddatacommunicatie, telefonie, hosting en security. Easynet Nederland is gevestigd in Amsterdam en heeft 200 medewerkers.