GTI NV

Onderzoek naar explosie NAM locatie afgerond

Assen/Bunnik, 19 oktober 2005

De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V.) heeft vandaag het eindrapport gepresenteerd van het onderzoek dat het samen met GTI heeft uitgevoerd naar de directe en onderliggende oorzaken van de explosie van een opslagtank die op 31 mei plaatsvond op de NAM-locatie Warffum. Bij dat tragische ongeval kwamen twee personen die werkzaam waren op de locatie om het leven en raakte een derde gewond. De families van de slachtoffers en directe collega's zijn inmiddels op de hoogte gesteld van de inhoud van het rapport.

Nadere informatie is verkrijgbaar bij:
GTI nv
Leen Geschiere, Concernmarketing en communicatie Kosterijland 50, 3981 AJ Bunnik; postbus 210, 3980 CE Bunnik telefoon: 030 656 94 00; fax: 030 656 94 15; e-mail: info@gti-group.com; internet: www.gti-group.com

Persbericht NAM - 19 oktober 2005 (www.nam.nl)

ONDERZOEK NAAR EXPLOSIE NAM-LOCATIE AFGEROND
EINDRAPPORT WARFFUM BEVESTIGT EERDERE BEVINDINGEN

De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V.) heeft vandaag het eindrapport gepresenteerd van het onderzoek dat het samen met installatiebedrijf GTI heeft uitgevoerd naar de directe en onderliggende oorzaken van de explosie van een opslagtank die op 31 mei plaatsvond op de NAM-locatie Warffum. Bij dat tragische ongeval kwamen twee personen die werkzaam waren op de locatie om het leven en raakte een derde gewond. De families van de slachtoffers en directe collega's zijn inmiddels op de hoogte gesteld van de inhoud van het rapport.

Het onderzoeksrapport bevestigt de voorlopige bevindingen die de NAM op 21 juni bekendmaakte: de explosie is veroorzaakt doordat condensaatdampen uit de tank vermoedelijk tot ontsteking zijn gebracht door laswerkzaamheden aan leidingwerk aan de tank. Doordat na de ontploffing brand uitbrak, is de precieze oorzaak echter niet meer met zekerheid vast te stellen.

Het NAM/GTI-onderzoek heeft zich vervolgens met name gericht op de onderliggende oorzaken die hebben geleid tot het tragische ongeval. Die blijken vooral te liggen op het terrein van de complexe werkmethodes en ontoereikende communicatie tussen diverse betrokken partijen. Zo waren taken en verantwoordelijkheden tussen NAM en GTI, en tussen verschillenden afdelingen en disciplines onvoldoende duidelijk, waardoor er ruimte was voor misinterpretatie en miscommunicatie. Verder was er sprake van veelvuldige personeelswisselingen en daardoor versnipperde aandacht voor het project.

Dit alles heeft ertoe geleid dat een aantal betrokken medewerkers niet op de hoogte was van de aanwezigheid van condensaat in de tank, terwijl andere medewerkers niet wisten dat er laswerkzaamheden aan de tank zouden worden uitgevoerd. Daardoor heeft niemand zich de risico's van beide voldoende gerealiseerd.

Het multidisciplinaire team dat het onderzoek heeft uitgevoerd, geeft in het rapport een reeks van aanbevelingen voor verbeteringen. Er wordt onder meer geadviseerd de communicatie en verantwoordelijkheden te verbeteren, met name waar het gaat om de interactie tussen de afdelingen die zich bezighouden met productie en afdelingen voor onderhouds- en renovatieprojecten. Een andere aanbeveling is om in het geval van samenwerking tussen de NAM en aannemers als GTI een preciezere omschrijving van de wederzijdse taken en verantwoordelijkheden vast te leggen.

De NAM bereid inmiddels een aantal wijzigingen voor die ertoe moeten leiden dat er een betere afstemming van activiteiten plaatsvindt, dat een totaaloverzicht over de activiteiten beter beschikbaar is, en dat de eindverantwoordelijkheden door de hele organisatie duidelijker zijn. Ook zullen wijzigingen in diverse procedures worden doorgevoerd. Het is de bedoeling dat deze veranderingen en de andere aanbevelingen zo spoedig mogelijk zullen worden geïmplementeerd. Er komt bovendien een interne communicatiecampagne om bij medewerkers veiligheidsprocedures en de noodzaak om in te grijpen als ze risicovolle situaties waarnemen, hernieuwd onder de aandacht te brengen. Tevens worden in de relatie tussen NAM en GTI aanpassingen doorgevoerd die invulling moeten geven aan de aanbevelingen op dat gebied.

De NAM heeft het rapport inmiddels doen toekomen aan de betrokken autoriteiten.

MEER INFORMATIE:
NAM Mediarelaties, tel. 0592 - 368 222; fax 0592 - 362 098


-- einde persbericht --