Ingezonden persbericht


Metworstrijden, midwinterhoornblazen en Sint Maartenzingen

Nederlands Centrum voor Volkscultuur bezorgt nieuw folkloristisch overzichtswerk

Er is heel wat veranderd sinds Sytze Jan van der Molen in 1961 Levend volksleven. Een eigentijdse volkskunde van Nederland schreef. De destijds bekende Friese folklorist schreef over al lang verdwenen of bijna verdwenen Nederlandse folklore. Maar in de veertig jaar daarna verschenen nieuwe tradities, zoals het zomercarnaval of de vinkenslag, en werden oude tradities, zoals het midwinterhoornblazen, nieuw leven ingeblazen. Hoog tijd dus voor een nieuw folkloristisch overzichtswerk. Op 22 oktober is het zover: dan presenteert het Nederlands Centrum voor Volkscultuur tijdens de Nationale Volkscultuurdag op Fort Voordorp bij Utrecht Folklore is onvoltooid verleden tijd, een 'state of the art' overzicht van Nederlandse folklore.

Folklore is onvoltooid verleden tijd werd geschreven door Paul Spapens, kenner van volkscultuur in Nederland, die al veel titels heeft gepubliceerd. Voor de prachtige kleurenfoto's, die niet alleen het gebruik in beeld brengen maar ook een sfeerbeeld geven, tekende persfotograaf Jan Stads. In het boek passeren in dertig hoofdstukken folkloristische gebruiken uit alle twaalf provincies de revue. Het vlöggelen uit Ootmarsum, het Thomasluiden in Katlijk, ringrijden op Walcheren, de meidenmarkt van Schoorl, Drentse paasvuren en Limburgse traditionele sporten. Denk niet dat folklore alleen buiten de Randstad voorkomt. Rotterdam heeft het zomercarnaval, Utrecht het Sint Maartenzingen en zo kun je nog wel even doorgaan. Het wil maar gezegd zijn: folklore is niet oubollig. Het is veelzijdig en voor jong en oud.

Het boek is de kroon op het Jaar van de Folklore 2005, uitgeroepen door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, om folklore en de beoefenaars van folklore in het zonnetje te zetten. In duizenden clubs en verenigingen houden mensen zich bezig met deze vorm van levende geschiedenis. Het Jaar van de Folklore heeft ervoor gezorgd dat mensen en instellingen zich bewust worden van het belang van folklore, als vorm van immaterieel erfgoed. Internationaal was het belang van folklore allang bekend. Niet voor niets heeft de werelderfgoedorganisatie UNESCO een conventie in het leven geroepen om het immateriële erfgoed te beschermen. Die conventie werd ook door Nederland goedgekeurd.

Paul Spapens en Jan Stads, Folklore is onvoltooid verleden tijd (Utrecht, Nederlands Centrum voor Volkscultuur, 2005) ISBN 90-71840-65-4, 144 pagina's, EUR 19,50. Alleen op de Nationale Volkscultuurdag is het boek te koop voor EUR 15.



Ingezonden persbericht