Gemeente Dinkelland


Afdeling PBC, team Communicatie

PERSBERICHT

Datum: 19 oktober 2005

Verkenning 'structuur voor toeristisch/recreatieve ontwikkelingen in de gemeente Dinkelland' vastgesteld

Het college van B&W van de gemeente Dinkelland heeft de verkenning 'structuur voor toeristisch/recreatieve ontwikkelingen in de gemeente Dinkelland' vastgesteld. Als gevolg van interne en externe ontwikkelingen binnen het werkveld Recreatie en Toerisme is besloten deze verkenning uit te voeren. In deze verkenning wordt een beeld geschetst van de gewenste structuur voor toeristisch/recreatieve ontwikkelingen in de gemeente Dinkelland op langere termijn.

Toelichting
Recreatie en toerisme is een speerpunt van beleid in de gemeente Dinkelland. In het Raadsprogramma 2003-2006 wordt als algemeen kader gesteld: 'De gemeente Dinkelland voert een intensief en integraal beleid ter versterking van haar positie als toeristisch-recreatieve gemeente'.

In de afgelopen periode heeft zich een toenemend aantal ontwikkelingen voorgedaan binnen het werkveld recreatie en toerisme: . Versnippering van beleid en operationele invulling ten aanzien van recreatie en toerisme over verschillende sectoren en afdelingen binnen de ambtelijke organisatie . Ontmanteling van de Regio VVV Noord Oost Twente respectievelijk als gevolg daarvan een noodzakelijke herinrichting van de VVV organisatie in de gemeente Dinkelland . Ontwikkelingen binnen de gemeentelijke organisatie in het kader van het Dienstverleningsconcept 2007 . Een groeiende behoefte ten aanzien van marketing en acquisitie van het toeristisch/ recreatief product Dinkelland . De behoefte van de gemeente Dinkelland een meer regisserende en faciliterende rol op zich te nemen om daarmee het beleid ten aanzien van toerisme en recreatie krachtdadige vorm te geven

Als gevolg van deze ontwikkelingen is daarom besloten een verkenning uit te voeren ten aanzien van de gewenste structuur voor toeristisch/recreatieve ontwikkelingen in de gemeente Dinkelland.

De beleidsnota Recreatie en Toerisme die in 2003 is vastgesteld heeft de afgelopen jaren gediend als kader voor het vormgeven van het beleid op het gebied van Recreatie en Toerisme. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan de goede basis die er nu ligt. Daarbij is tot nu toe beperkte aandacht geschonken aan het vermarkten van het toeristisch/recreatie product Dinkelland en de rol die de gemeente Dinkelland hierbij speelt/kan spelen. In de nieuwe structuur waarin recreatie en toerisme binnen de gemeentelijke organisatie wordt neergezet, gaan we meer aandacht hieraan besteden.

Team Recreatie en Toerisme
Binnen de gemeentelijke organisatie vindt een concentratie plaats van werkzaamheden op het gebied van recreatie en toerisme door het inrichten van een team recreatie en toerisme dat nauw gaat samenwerken met team communicatie. De kernactiviteiten van dit team bestaan uit beleidsontwikkeling, uitvoering van projecten op het gebied van recreatie en toerisme, facilitering van evenementenorganisatie, kernmarketing, het inrichten van de balie recreatie en toerisme (in het kader van het dienstverleningsconcept) en de coördinatie van informatieverstrekking. Ook wordt een intensievere samenwerking met de VVV Bad Bentheim en de VVV Nordhorn nagestreefd in het kader van productontwikkeling en kennisoverdracht.

De VVV

Om de toekomst van de VVV's te bespreken en in te vullen zijn een aantal projectgroepen opgezet. Op basis van de door de projectgroepen uitgebrachte adviezen wordt voorgesteld de lokale VVV's hun zelfstandige status terug te geven. De VVV Denekamp en de VVV Ootmarsum (incl. Weerselo) worden per 1 januari 2006 ondergebracht in (lokale) verenigingen met ieder een eigen bestuur. Tevens wordt opgericht de Stichting Federatie VVV Dinkelland. Het bestuur van de stichting bestaat uit vertegenwoordigers van de verenigingsbesturen (+ Weerselo) en een vertegenwoordiger namens de gemeente Dinkelland. De coördinatie ten aanzien van de Stichting Federatie VVV Dinkelland wordt uitgevoerd vanuit het team recreatie en toerisme. Op langere termijn kan worden bezien of één Dinkellandse VVV organisatie meerwaarde oplevert. Ook wordt op langere termijn onderzocht of een zelfstandige vestiging van de VVV in Weerselo haalbaar is. Hierover wordt nog overleg gevoerd met de projectgroepen waarna er meer duidelijkheid komt hieromtrent.

Huisvesting VVV
De VVV vestiging Denekamp wordt gehuisvest in het nieuwe gemeentehuis. De VVV vestigingen Ootmarsum en Weerselo blijven gehuisvest op de huidige locatie.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met wethouder dhr. Van Zuilekom op telefoonnummer 0541-854107, of met team communicatie Birgit Boode op telefoonnummer 0541-854 185.


---- --