Gemeente Amsterdam

Gemeentelijke onderscheiding uitgereikt

19 oktober 2005
---


Op dinsdag 18 oktober heeft burgemeester Cohen namens het college van B&W de zilveren medaille van de stad Amsterdam uitgereikt aan dirigent Frans Brüggen. Dit gebeurde tijdens het 1000ste concert van het Orkest van de Achttiende Eeuw in het Concertgebouw.

Frans Brüggen is de oprichter en vaste dirigent van het Orkest van de Achttiende Eeuw. Hij richtte dit internationale gezelschap van gespecialiseerde musici in 1981 op. Het orkest bestaat uit circa vijftig leden met 21 nationaliteiten. De musici spelen op instrumenten uit de 18e eeuw of kopieën hiervan. De afgelopen 25 jaar is het orkest in Nederland en in het buitenland 75 maal op tournee geweest. Met 1000 concerten in 270 steden over de hele wereld heeft dit Amsterdamse orkest positief bijgedragen aan de beeldvorming van Nederland en Amsterdam in het bijzonder.

Het is meer dan veertig jaar geleden dat Frans Brüggen zijn muzikale carrière begon als blokfluitist. Samen met Gustav Leonhardt, Jaap Schroeder en Anner Bijlsma heeft hij talloze concerten gegeven onder de naam Quadro Amsterdam. De platenindustrie heeft zijn opnamen mondiaal in een aparte serie ondergebracht: de Frans Brüggen Edition.'

Van 1970 tot 1980 was hij professor in Berkeley, University of California en aan de universiteit van Harvard.

De dirigent staat bekend om de gulheid waarmee hij anderen, dirigenten, solisten, individuele musici of ensembles laat delen in zijn kennis en ervaring.

De zilveren medaille wordt uitgereikt aan diegenen die zich voor de stad buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt en de naam van de stad naar buiten toe hebben uitgedragen.

Pb-188