Gemeente Haarlem


19 oktober 2005

291/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


OOSTPOORT: NIEUWE STADSENTREE VOOR HAARLEM

Het college van B&W stemde deze week in met het Stedenbouwkundig Plan (SP) voor het knooppunt Oostpoort, de nieuwe stadsentree van Haarlem. Het gebied wordt ruwweg begrensd door de Oudeweg, het natuur- en recreatiegebied Veerplas, de Zuiderpolder en het nieuwe Joh. Enschedécomplex.
Verschillende gebieden en sferen komen in het plan samen, maar ook verschillende functies en infrastructuren. Het plan heeft tot doel om ruimtelijke samenhang te creëren en de verkeersstromen in het gebied te structureren. Daarnaast biedt het kansen om de zakelijke dienstverlening te versterken. Het SP past binnen de kaders van het Masterplan Spoorzone en het Structuurplan Haarlem. Het zorgt voor een nieuwe stadsentree aan de oostzijde van Haarlem.

Het SP is tot stand gekomen na gesprekken met belanghebbenden in het gebied. Met de Industriekring (Kamer van Koophandel, midden- en kleinbedrijf) is overeenstemming bereikt over de woningbouw aan de Veerplas. Ook het Algemeen Bestuur van het Recreatieschap Spaarnwoude heeft met het plan ingestemd.

Knooppunt Oostpoort wordt in vier fasen ontwikkeld. Fase 1, de kantoren ten zuiden van de A200, is vrijwel afgerond. In fase 2 wordt 89.500 m2 nieuwe bedrijfs- en kantoorruimte ten noorden van de A200 gerealiseerd. Fase 3 omvat de bouw van het multifunctionele stadion en in fase 4 worden circa 260 woningen aan de Veerplas gerealiseerd.
Met de bouw van de woningen wordt het recreatiegebied beter toegankelijk en de sociale veiligheid zal erdoor vergroten. Dit deelgebied wordt voor langzaam verkeer ontsloten door onder andere een fietstunnel naar het station Spaarnwoude.
Met mogelijkheden voor nieuwe infrastructuur, zoals de fly-over ter hoogte van IKEA, wordt ook de bereikbaarheid van dit deel van de stad verbeterd.
De realisatie van de kantoren ten noorden van het station (fase 2) en de woningen/bedrijven langs de Veerplas (fase 4) worden opgestart nadat de raad het SP heeft vastgesteld. Dit gebeurt in overleg met de betrokkenen.

sector Stedelijke Ontwikkeling
Heleen van Loenen, communicatieadviseur
023-5113580
h.loenen@haarlem.nl

---- --