Gemeente Haarlem


19 oktober 2005

292/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


SCHEEPMAKERSKWARTIER: NIEUWE SCHAKEL IN HAARLEM

Het college van B&W heeft ingestemd met het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) voor het Scheepmakerskwartier. Dit gebied maakt onderdeel uit van de ontwikkeling van de Spoorzone. Het wordt begrensd door de Harmenjansweg, het Spaarne, molen De Adriaan en de Oudeweg. In het Scheepmakerskwartier worden onder andere woningen en publiekstrekkende of maatschappelijke functies gebouwd. Mogelijk komt er ook een hotel. Het wordt een nieuwe schakel tussen de binnenstad, de woningbouw op het Droste-terrein en de creatieve bedrijvigheid op het terrein van de Nieuwe Energie in de Waarderpolder.

De gemeente heeft belanghebbende bewoners en de wijkcommissie Scheepmakersdijk via een klankbordgroep bij de voorbereiding van het SPvE betrokken. De klankbordgroep kan zich in grote lijnen vinden in het voorstel. Kritisch blijft de wijk ten aanzien van de maximale bouwhoogte (ook in relatie tot de molen) en de te verwachten verkeersdruk als gevolg van de extra woningen. Het overleg heeft ertoe geleid dat de bouwhoogte ook in de context van het Spaarne wordt beoordeeld, waarmee een extra eis aan de bebouwing is gesteld. Het SPvE is op dit punt aangepast.

De financiële haalbaarheid van het SPvE voor het Scheepmakerskwartier wordt in overleg met een nader te selecteren marktpartij onderzocht. Aan de hand van een concrete uitwerking in een volgende fase moet duidelijk worden wat de kosten en baten bij de ontwikkeling van dit gebied zijn. Uitgangspunt is een sluitende grondexploitatie.

De inspraak over de nieuwe bestemmingen en voorschriften zal plaatsvinden in het kader van de herziening van het bestemmingsplan Papentorenvest, waar parallel aan wordt gewerkt.


sector Stedelijke Ontwikkeling
Heleen van Loenen, communicatieadviseur
023-5113580
h.loenen@haarlem.nl
---- --