Gemeente Amsterdam

Nieuws uit B&W van 19 oktober 2005

19 oktober 2005
---
Voorlichting Besluiten van het college van Burgemeester en Wethouders, en voorstellen aan de gemeenteraad van woensdag 19 oktober 2005.

A-BESLUITEN (genomen op basis van stukken en discussies)

Integraal Veiligheidsbeleid

Het college heeft ingestemd met het preadvies op het voorstel van de CDA over het instellen van een avondklok voor overlastgevende jeugd. Het college onderschrijft dat de aanpak van overlast veroorzaakt door jongeren van groot belang is, maar raadt het instellen van een avondklok af. Voor het opleggen van een dergelijke drastische maatregel ziet het college momenteel geen aanleiding.

In de eerste plaats omdat het bestaande aanbod aan instrumenten van alle samenwerkingspartners (stadsdelen, Centrale Stad, politie, OM en jongerenwerk), nog niet volledig in kaart is gebracht, laat staan optimaal is benut. Daarnaast omdat het nog te vroeg is om te concluderen dat het uitgebreide pakket aan instrumenten niet effectief is. Het college wil eerst de resultaten afwachten van de dit jaar gestarte geïntensiveerde aanpak. Behandeling in de raadscommissie vindt plaats op 10 november, op woensdag 21 december behandelt de gemeenteraad dit onderwerp.

Communicatie

Het college heeft besloten EUR 134.700 beschikbaar te stellen voor diverse projecten die zijn aangevraagd bij het Meldpunt Goede Ideeën. Dit bedrag is verdeeld over:

- Buurttelevisie in Nieuw-West, maximaal EUR 20.000. De Stichting Dialoog Visuele Communicatie wil bewoners een belangrijke rol laten spelen bij het maken van tv-programma's, om onder meer de kloof tussen politiek en burger te verkleinen.

- Project `Roze Inburgering', maximaal EUR 15.700. Stichting COC wil met dit project bereiken dat onwetendheid en vooroordelen ten aanzien van homoseksualiteit bespreekbaar worden.

- Project `Wereld in de Buurt', maximaal 10.000. E74 producties zal vijftig liefdesgedichten uit eigen cultuur van buurtbewoners rond de Albert Cuyp tentoonstellen op videopresentaties in winkels en buurtcentra en organiseert een slotfeest.

- Ramadan Festival, maximaal EUR 50.000. De Stichting Samenbinding en Mex-it organiseert dit festival waar thema's zoals burgerschap, cultuur en de rol van religies worden besproken. Mensen van verschillende komaf komen bij moslims thuis en gaan in gesprek over maatschappelijke thema's.

- Project `Mijn wereld in Amsterdam', maximaal EUR 39.000. Stichting Mijn Wereld organiseert een expositie en fotoboek van foto's van jongeren die samen met professionele fotografen leren zichzelf en hun wereld in Amsterdam via fotografie te verwoorden.

Sociale Zaken

Het college heeft ingestemd met de Beleidsregels Wegingsfactoren Kosten rechtsbijstand in de bezwaarfase Werk en Inkomen. Daarin wordt aangegeven hoe wegingsfactoren worden toegepast bij het beoordelen van het gewicht van rechtszaken en, daaraan gekoppeld, de vergoeding die burgers kunnen ontvangen voor de gemaakte procedurekosten.

Het college heeft ermee ingestemd incidenteel af te wijken van de Amsterdamse aanbestedingsprocedure om daarmee mogelijk te maken dat de oudkomersmiddelen vóór 31 december voor de 19.000 taaltrajecten (het Project Taal Werkt) worden ingezet. Inkoop van oudkomerstrajecten kan dan zo spoedig mogelijk plaatsvinden.

Openbare Ruimte en Groen

Het college heeft ingestemd met het schrappen van de maximalisering van de toegestane formatie van het wegenbouwlaboratorium. In 2003 heeft het College bepaald dat de maximale personele omvang van het wegenbouwlaboratorium 6 fte beslaat. Bij besluit van 18 oktober 2005 is deze beperking weggenomen. Dit betekent dat afhankelijk van een stabiele voorraad opdrachten het personeel mag worden uitgebreid. Hierdoor is minder inhuur van derden nodig. Sinds 1 januari maakt het Wegenbouwlaboratorium formeel deel uit van de Materiaaldienst van de Dienst Advies en Beheer.

Grondzaken

Het college heeft ingestemd met de concept raadsvoordracht voor de Grondprijzenbrief 2006, waarin de gemeenteraad wordt voorgesteld akkoord te gaan met het grondprijsbeleid voor 2006. Naast aandacht voor de bouwenvolopsystematiek, worden er in de grondprijzenbrief een aantal wijzigingen aangebracht. De grondprijzenbrief 2006 is de opvolger van de nota gemeentelijk grondprijsbeleid. In de brief wordt inzicht gegeven in de totstandkoming en hoogte van de grondprijzen voor de belangrijkste ruimtelijke functies in Amsterdam en wordt een duidelijke relatie gelegd tussen marktontwikkelingen en residuele grondprijzen. Behandeling in de raadscommissie is op 23 november 2005 en in de gemeenteraad op 21 november 2005.

Ruimtelijke Ordening

Het college stelt aan de gemeenteraad voor om het voorbereidingsbesluit tot partiele herziening van het bestemmingsplan Buitenveldert (Drentestraat 24) vast te stellen. Hiermee wordt een bouwvergunning mogelijk die nodig is voor wijziging en uitbreiding van de bestaande stallinggarage onder het kantoorgebouw Drentestaete II. Behandeling in de raadscommissie is op 23 november 2005 en in de gemeenteraad op 30 november 2005.

Het college heeft ingestemd met de beoordelingsnotitie Milieueffectrapportage Overamstel. In de beoordelingsnotitie is onderzocht of voor Overamstel een Milieueffectrapport (MER) moet worden gemaakt. Conclusie van de beoordelingsnotitie is dat voor Overamstel geen MER hoeft te worden gemaakt. Reden hiervoor is o.a. dat er niet meer dan 4000 woningen worden ontwikkeld en de beoordeling van diverse milieuaspecten geen aanleiding geven om een Milieueffectrapport te maken. De transformatie van Overamstel is een stedenbouwkundige ontwikkeling in een grootstedelijke omgeving. Er is geen sprake van bijzondere omstandigheden die aanleiding geven een MER op te stellen. Behandeling in de raadscommissie is op 3 november 2005 en in de gemeenteraad op 30 november 2005.

Het college heeft ingestemd met de Visie Overamstel 2005. Daarin wordt onder meer vermeld dat Overamstel getransformeerd wordt tot een grootstedelijk woonwerkgebied conform het structuurplan "Kiezen voor Stedelijkheid" door het intensiveren van ruimtegebrek en functiemenging door het toevoegen van woningen, voorzieningen en bedrijven en kantoren. Daarnaast gaat de visie overamstel 2205 in op de menging van wonen en werken waarbij de mengstrategie uitgaat van drie zones namelijk een woon-, werk en overgangszone. Daarbij wordt uitgegaan van zoveel mogelijk behoud van eigen bedrijven. De voorwaarde is echter dat er voor de ontwikkeling van woningbouw maatregelen genomen moeten worden ten aanzien van de milieucontouren op het gebied van verkeerslawaai en luchtkwaliteit. Behandeling in de raadscommissie is op 3 november 2005 en in de gemeenteraad op 30 november 2005.

Het college heeft ingestemd met het voorstel aan de gemeenteraad om geluidswaarden die hoger gesteld zijn in de Wet geluidshinder voor het bestemmingsplan Osdorp Midden Noord vast te stellen. Akoestisch onderzoek heeft uitgewezen dat de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A) bij een deel van de nieuwe woningen door het verkeersgeluid zal worden overschreden. Wanneer deze overschrijdingen niet door geluidsbeperkende maatregelen kunnen worden tegengegaan, biedt de wet geluidshinder de mogelijkheid hogere grenswaarden te laten vaststellen. Behandeling in de raadscommissie is op 3 november 2005 en in de gemeenteraad op 30 november 2005.

Het college heeft ingestemd met de overschrijding van de grens voorkeursgrenswaarden weg- en railverkeerslawaai voor het bouwplan Ringsporrzone Zuid van het stadsdeel Bos en Lommer en heeft besloten dat het besluit terstond in werking treedt.

Het college heeft ingestemd met het convenant IJburg fase 2 dat met de directie Domeinen van het Ministerie van Financiën is overeen gekomen, waarbij een commissie wordt benoemd die een bindend advies uit brengt over de verwervingsprijs voor de gronden (IJmeer) die nodig zijn voor de realisatie van IJburg 2e fase. Het convenant vermeldt onder meer dat de Staat en de gemeente ieder een eigen onafhankelijke taxatiedeskundige aanwijzen en deze bepalen gezamenlijk een marktconforme waarde die overeenkomt met de wettelijke bepalingen van de Onteigeningswet en de daarop gebaseerde jurisprudentie. Voor de ontwikkeling van de 2e fase van IJburg moet een deel van het IJmeer worden verworven van de Staat i.c. de directie Domeinen van het Ministerie van Financiën.

Verkeer, Vervoer & Infrastructuur

Het toezicht in de metro wordt uitgebreid met 18 FTE. Er werken nu 84 FTE.

De toezichthouders hebben de volgende taken: Ze inspecteren de stations op schoonheid en onderhoud en verlenen service aan de reizigers. Ook houden ze toezicht op het naleven van de huisregels. De toezichthouders worden ondersteund en aangestuurd door de Observatie en Communicatiecentrale (OCC). Daarnaast werken er toezichthouders in de OCC, waar ze noodoproepen behandelen en service verlenen via de intercom van de s.o.s.-palen. Het stuk gaat ter kennisname naar de raadscommissie.

Noord/Zuidlijn

Het college is vandaag akkoord gegaan met de raadsvoordracht die de onteigening van één perceel in de Saenredamstraat mogelijk maakt. Het gaat hierbij om het herstel van een procedurefout in een eerder onteigeningsplan, dat door de Raad van State is vernietigd. Behandeling in de raadscommissie Verkeer, Vervoer & Infrastructuur is op 9 november 2005. Behandeling in de Gemeenteraad is op 30 november 2005.

Cultuur

Het college stemt in met de voorfinanciering van het Activiteitenbudget Expertisenetwerk Cultuureducatie 2005. Dit geld komt uit de reservering `Kunstenplan Motie Piersma (2001-2008)'. De reserve wordt in 2006 aangevuld uit de post `Reservering functie Cultuureducatie 2006'. Behandeling in de raadscommissie is op 3 november.

B-BESLUITEN (routinematig; geen stukken)

Sport

Personeel en Organisatie * Functiewaardering functie directeur GPI * Vaststellen range van functies directeur * Wijziging arbeidsvoorwaarden directeur

Juridische Zaken * Bezwaar tegen besluit 15 januari 2004 vaststelling bijdrage en de voorwaarden voor uitbetaling hiervan * Bezwaar van voormalig ambtenaar tegen het wachtgeld besluit van Valent BV * Bezwaar tegen beëindiging van de subsidie erfpacht Jongeren Opvang Centrum met ingang van 2005 * Bezwaar van een ambtenaar gericht tegen de besluiten van het Afval Energie Bedrijf inzake schorsing en strafontslag * Bezwaar tegen besluit van Binnenwater Beheer Amsterdam inhoudende de aankondiging van feitelijke uitoefening van bestuursdwang ten aanzien van vaartuig * Bezwaar van een voormalig ambtenaar tegen collegebesluit over afwijzing verzoek schadevergoeding * Bezwaar van een ambtenaar tegen besluit directeur ACAM over de vaststelling van de waardering voor zijn functie

Werkgelegenheid * Besluitvorming gemeentelijke bijdrage in exploitatie WRA-groep

Sport * Besluitvorming waarderingssubsidie 2005 Stichting Anster-Danst: Dans Grand Prix Amsterdam 2005

Ruimtelijke Ordening * Advisering aan Gedeputeerde Staten over de verlening van een verklaring van geen bezwaar voor het veranderen van het gebouw Herengracht 18 tot kantoorgebouw voor maatschappelijke hulpverlening en een bedrijfswoning

Zorg * Besluitvorming Bureau Jeugdzorg: incidenteel subsidie 2005 t.b.v. indicaties en zorgbemiddeling dak- en thuisloze jongeren * Besluitvorming Stichting van de Schilderkunt: afwijzing incidentele subsidie 2005 tbv project `geef daklozen hun gezicht terug' * Besluitvorming Stichting Coke Van Jou over subsidieaanvraag 2005

INZAGE STUKKEN

Stukken die horen bij de in het college van B&W genomen A-besluiten zijn in principe openbaar en zijn - op aanvraag - vanaf de woensdag na de dinsdagvergadering in te zien in het Voorlichtingsloket.

Adres Voorlichtingsloket:

Stadhuis, Amstel 1, 1011 PN AMSTERDAM Telefoon 6241111