Socialistische Partij

Nieuwe feiten over Congo-affaire verontrusten De Wit

19-10-2005 * Nederland heeft jarenlang routinematig gegevens over uitgeprocedeerde asielzoekers aan de Congolese ambassade doorgegeven, zo blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Netwerk. Dat is verboden in Nederlandse en internationale wetgeving, omdat teruggestuurde mensen in grote problemen kunnen komen wanneer de autoriteiten in het land van herkomst weten dat zij asiel hebben gevraagd. SP-Kamerlid Jan de Wit is zeer benieuwd naar de uitleg van minister Verdonk, die eerder in alle toonaarden ontkende dat Nederland dat soort informatie doorspeelde.

Jan de Wit Netwerk berichtte al twee keer eerder over de gang van zaken rond uitzettingen naar Congo. De journalisten van dit programma hebben tijdens hun onderzoek in Congo Nederlandse documenten uit de asielprocedure aangetroffen die daar nooit terecht hadden mogen komen. Naar aanleiding van dit programma en onder druk van de Tweede Kamer heeft minister Verdonk een commissie ingesteld die onderzoek moet doen naar het lekken van vertrouwelijke informatie naar de Congolese autoriteiten. Het rapport van deze commissie wordt eind oktober verwacht.

Tweede-Kamerlid Jan de Wit voerde namens de SP het woord bij de eerdere debatten over de Congo-zaak. Zijn reactie op de nieuwste berichten: "De bevindingen van Netwerk staan wel in heel schril contrast met de eerdere uitspraken van de minister. Er was nooit informatie doorgegeven, verklaarde zij. Gegevens over asielzoekers waren bij de IND in goede handen. En hoe die documenten in Congo kwamen zou die commissie wel even uitzoeken. Maar naar nu blijkt is het in ieder geval tot 2001 volstrekt gebruikelijk geweest dat aan de Congolese ambassade werd gemeld dat iemand in Nederland asiel had gevraagd, tegen alle regels in. Dat had de minister moeten weten en dat had de minister moeten melden aan de Kamer."

Overigens verbaast het De Wit nauwelijks dat Nederland zulke grote fouten maakt in de behandeling van ex-asielzoekers. "Nederland voert al jaren een beleid waarin het uitzetten de hoogste prioriteit lijkt te hebben. Blijkbaar zijn er mensen binnen het ministerie en de IND bereid om alle regels aan hun laars te lappen om ex-asielzoekers weg te krijgen. Dat is onacceptabel."

De Wit kijkt met grote belangstelling uit naar het rapport van de commissie en het debat dat daarop zal volgen. "Ik wil weten hoe dit heeft kunnen gebeuren, wie ervan af wist en wie ervoor verantwoordelijk is. En als ik kijk naar wat er tot nu over dit dossier boven water is gekomen, dan denk ik dat de minister het moeilijk gaat krijgen die verantwoordelijkheid op anderen af te schuiven."