Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

LUDIEKE OPENING TENTOONSTELLING 'DIRKJAN!' IN HET NEDERLANDS STRIPMUSEUM GRONINGEN

Striptekenaar Mark Retera leefde tijdelijk in eigen strip

Groningen, woensdag 19 oktober 2005 - Dinsdag 18 oktober opende Het Nederlands Stripmuseum Groningen haar nieuwste tentoonstelling: 'DirkJan!'. De expositie toont een overzicht van het werk van striptekenaar Mark Retera. Centraal in de tentoonstelling staat DirkJan. Deze populaire creatie van striptekenaar Retera is één van de best verkochte strips in Nederland. Striptekencollectief Lamelos opende op een ludieke wijze de overzichtstentoonstelling. Verkleed als appels verklaarden zij de expositie voor geopend. Topattractie van de expositie is een levensgrote tekening van de schoolklas van Van Druten, een stripfiguur uit DirkJan. Mark Retera nam zelf plaats in de schoolbanken van deze klas en werd hiermee tijdelijk een figuur in zijn eigen strip. De tentoonstelling 'DirkJan!' is vanaf heden geopend voor publiek en tot 26 maart 2006 te bezichtigen in Het Nederlands Stripmuseum Groningen.

'DirkJan!'
Het Nederlands Stripmuseum Groningen opende dinsdag 18 oktober de overzichtstentoonstelling van striptekenaar Mark Retera. De expositie ademt de sfeer uit van het populaire stripfiguur DirkJan. Droog, simpel, maar verrassend! Striptekencollectief Lamelos opende, verkleed als appels, de tentoonstelling. " De humoristische opening van 'DirkJan!' is een typisch voorbeeld van de humor van Mark Retera" aldus Albert Kraai, vestigingsmanager van Het Nederlands Stripmuseum. In de expositie worden de eerste tekeningen van DirkJan getoond uit studentenbladen in 1989 tot en met zijn hedendaagse strips in Veronica Magazine en het Algemeen Dagblad. Topattractie van de tentoonstelling is een levensgrote tekening van de schoolklas van Van Druten. Mark Retera nam tijdens de opening zelf plaats in de schoolbanken van deze klas en leefde tijdelijk in zijn eigen stripverhaal. In de expositie is ook aandacht voor de karikaturen van Retera in het tijdschrift Panorama.

Striptekenaar Mark Retera
Mark Retera begint zijn tekencarrière in 1985 met de strip 'AksieBuro Ket' voor het tijdschrift 'Lekker Prakken'. Wanneer het blad in 1989 stopt, begint hij de strip 'DirkJan'. Als deze strip vanaf 1999 in Veronica Magazine wordt gepubliceerd, stijgt de populariteit van DirkJan enorm. Momenteel verschijnen de strips van DirkJan in het Algemeen Dagblad. In 2004 won Retera de Stripschapprijs, de enige oeuvreprijs die Nederland kent voor stripmakers. Momenteel worden de strips van DirkJan gemaakt door het 'Mark Retera Ensemble', dat naast Retera bestaat uit Remco Polman, Wilfred Ottenheijm en Mark Schilders. Elke maandag komt het Ensemble bij elkaar om zes nieuwe grappen te bedenken en vervolgens de taken te verdelen.

Nederlandse striphelden

In Het Nederlands Stripmuseum in Groningen is ook de reguliere tentoonstelling te bewonderen. Zo kan de bezoeker kennismaken met bekende Nederlandse striphelden als Erik de Noorman, Agent 327 en Ollie B. Bommel. De stripfamilie Jan, Jans en de kinderen ontvangen bezoekers in hun huiskamer ­ een carrousel ­ die echt tot leven komt. Zij vertellen vervolgens alles over de geschiedenis van de strip in Nederland. Het museum bestaat uit speciale ruimtes voor kinderen, volwassenen en 'echte' kenners. Naast originele tekeningen van Paulus de Boskabouter kunnen kinderen ook echt in zijn kabouterwereld stappen. In het Nederlands Stripmuseum zijn ook unieke stukken uit de Nederlandse striphistorie te bewonderen.

Voor meer informatie over Het Nederlands Stripmuseum Groningen kan men bellen met: 050-3178470. Ook kan men een kijkje nemen op www.stripmuseumgroningen.nl.

Noot voor de redactie (