Ingezonden persbericht


ONDERZOEK: INTERNETTENDE SENIOR EIST BETERE LEESBAARHEID

"Een goede site is leesbaar voor iedereen"

De Nederlandse en Vlaamse 50-plussers hebben internet inmiddels ruimschoots omarmd. zo blijkt uit cijfers van het Nederlandse CBS en het Vlaamse InSites. En het zijn ook deze senioren die de komende jaren voor de grootste groei van het aantal internetters verantwoordelijk zijn. Reden voor DotWise om de senioren te vragen in hoeverre ze tevreden zijn over internet? Of ze zich aangesproken voelen door de sites? Of ze goed met de sites over weg kunnen? En of ze misschien nog speciale wensen en eisen hebben?

Om antwoord te krijgen op bovenstaande vragen hebben we uit het DotWise-panel zowel Nederlandse als Vlaamse 50-plussers naar hun mening gevraagd. In totaal hebben 102 personen hier gehoor aan gegeven. Zij hebben in hun eigen woorden uitgebreid toegelicht waarvoor zij internet zoal gebruiken, wat zij als grote voordelen ervaren en wat zij graag anders zouden willen zien.

Een opvallende uitkomst in algemene zin is de manier van internetten. Senioren surfen niet graag kriskras over het net in de hoop op iets interessants te stuiten, maar gebruiken internet voor "leuke en interessante informatie waar ik echt wat aan heb". Men gaat gericht op zoek naar bijvoorbeeld de mogelijkheden voor een vakantie, de voordelen van een bepaalde verzekering of de openingstijden van een museum. Dit doen ze rustig en beheerst. De jongeren denken dergelijke informatie vaak veel sneller boven tafel te kunnen krijgen, maar één van de ondervraagde wil dit voor eens en voor altijd bestrijden: "Waarom wordt er toch altijd gedaan alsof de oudere internetter sufkoppen zijn. Ik ken heel veel oude mensen die juist super handig zijn met de PC. OK, de ouder garde heeft geleerd na te denken en dan pas te handelen, de jongere generatie doet, en gaat dan pas denken...."

Gevraagd naar de bekendheid en het gebruik van speciale seniorensites, blijkt dit met name voor de vijftigers een welhaast onbekend fenomeen. Niet zo gek als je bedenkt dat zij vaak nog in de veertig waren toen ze begonnen te internetten, of via het werk in aanraking zijn gekomen met internet. Zij hoefden dan ook niet op weg geholpen te worden. "De enige site die ik onlangs ben tegengekomen is 50plusnet. Maar eerlijk gezegd voel ik me daar nog lang niet thuis. Dat is veelal grijze muizen gedoe en dat kan ik nog wel doen als 95 ben." Dit in tegenstelling tot de groep die op latere leeftijd of in huiselijke kring is begonnen met internetten. Zij bezoeken dergelijke sites met name voor het krijgen van tips, van en voor ouderen.

Wel populair onder de respondenten zijn stamboomgerelateerde sites. Zowel Nederlandse als Vlaamse genealogie-sites worden veelvuldig door 50-plussers bezocht. "Ik heb inmiddels familie in de Verenigde Staten gecontacteerd. Maar daarvoor heb ik wel heel wat uurtjes voor de computer doorgebracht".

Hoewel de groep senioren over het algemeen zeer tevreden is over internet en de mogelijkheden die het biedt, zien we toch één punt dat regelmatig voor verbetering vatbaar is: de leesbaarheid. Juist ouderen hebben vaak meer moeite met kleinere letters, diapositieve teksten en een drukke opmaak. Wordt er daarbij ook nog gebruik gemaakt van knipperende beelden, dan gaat "alles voor de ogen dansen". Natuurlijk bestaat de mogelijkheid om het lettertype te vergroten, maar dit blijkt eigenlijk voor niemand het ei van Columbus. In de praktijk stuit men dan regelmatig op horizontaal scrollen en op teksten die over elkaar staan. Daarbij vergroten plaatjes niet altijd mee. "Jammer dan men qua kleurstellingen en lettergrootte niet echt rekening houdt met de leesbaarheid. Een goede site is leesbaar voor iedereen!"

Baarn, 19 oktober 2005

DotWise BV is een bureau voor online marketing-communicatie, gespecialiseerd in usability, online strategie EN online kwalitatief onderzoek. Tot onze opdrachtgevers behoren onder meer BOL.com, Fortis, De Hypotheekshop en Zwitserleven.

Voor meer informatie over bovenstaand onderzoek of over DotWise (www.dotwise.nl) kunt u contact opnemen met Astrid Kuyer, telefoonnummer: 035 548 60 61 of een e-mail sturen naar info@dotwise.nl.

==============================================