Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 309

datum: 19 oktober 2005

Alle gronden Weltevreden minnelijk verworven

Gemeente Amersfoort heeft alle voor de herontwikkeling van de locatie Weltevreden benodigde gronden minnelijk verworven. De gemeente Amersfoort heeft op 7 oktober jl. het goedkeuringsbesluit over de onteigeningsprocedure ontvangen, maar ziet nu geen noodzaak meer om de onteigeningsprocedure te vervolgen met de zogenaamde gerechtelijke onteigeningsprocedure.

Vanaf midden jaren 90 is de gemeente in overleg met de eigenaren van de voor de herontwikkeling benodigde gronden. Om tijdig over de benodigde gronden te kunnen beschikken heeft de gemeente Amersfoort in het najaar van 2004 besloten parallel aan de gesprekken over de verwerving een onteigeningsprocedure te starten. De laatste onderhandelingen met de eigenaren zijn afgerond. Daarmee is de noodzaak tot het voortzetten van de onteigeningsprocedure met de zogenaamde gerechtelijke onteigening komen te vervallen. De onteigeningsprocedure was echter al eerder opgestart en het goedkeuringsbesluit van de Kroon (regering) is gepubliceerd in de Staatscourant van 10 oktober 2005. Met deze goedkeuring is de administratieve onteigeningsprocedure succesvol afgerond.

Stand van zaken
Op grond van een uit 1994 daterende overeenkomst tussen de gemeente en de ontwikkelaar is de gemeente gehouden de locatie Weltevreden te verwerven en met een programma van eisen aan Van Hoogevest Ontwikkeling B.V. (VHO) aan te bieden. De gemeente en VHO hebben nauw samengewerkt bij de vervaardiging van het programma van eisen en de bouwplannen voor de locatie Weltevreden. Het programma bestaat uit 29 eengezinswoningen, 96 appartementen, 1170 m² winkelruimte en een parkeergarage. Om de bouw mogelijk te maken is voor een deel een bestemmingsplan en voor een ander deel een uitwerkingsplan opgesteld. Inmiddels zijn de bouwplannen zo ver gevorderd dat een bouwvergunning kan worden aangevraagd. Het voornemen van VHO is om 12 november a.s. te starten met de verkoop van de voorziene woningen en appartementen. In het voorjaar van 2006 start de gemeente met de sloop van de nog aanwezige opstallen waarna in maart 2006 de eerste gronden zullen worden overgedragen aan de nieuwe bewoners.

Informatie: Mirjam Boon, communicatieadviseur voor de sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), afdeling Economische Ontwikkeling van de Gemeente Amersfoort, tel. 033 496 45 48 of 06 55 12 39 83, mail: mcm.boon@amersfoort.nl.


---- --