Politie Midden- en West Brabant

Persberichten woensdag 19 oktober

BREDA, 19 oktober 2005

Merkwaardige overval op Rabobank in Chaam

CHAAM: Een nog onbekende man heeft woensdagochtend de Rabobank aan de Dorpsstraat in Chaam op een nogal merkwaardige wijze overvallen. Tegen 08.45 uur liep de agressief overkomende man naar de zijkant van het gebouw en begon daar met kracht op een ruit van een kantoortje te slaan. Op dat moment waren er twee medewerksters van de bank in die ruimte aanwezig. De man vernielde met een slagvoorwerp de raam en wilde naar binnen gaan. De bankmedewerksters kozen voor hun eigen veiligheid en vluchtten via de achterzijde de bank uit. De overvaller stapte door de kapotte ruit, doorzocht het kantoortje en nam enkele persoonlijke bezittingen (tas, mobiele telefoon, etc.) van de bankmedewerksters mee. Vervolgens ging hij naar de balieruimte van de bank om daar ook diverse zaken overhoop te gooien. Daarna is de overvaller vertrokken in een rode auto, samen met een andere man. Die vermoedelijke vluchtauto is later teruggevonden aan de Kerkdreef in Chaam. De politie is naarstig op zoek naar de daders. De bankmedewerksters zijn stevig geschrokken, maar ongedeerd gebleven. De bank heeft zelf crisisopvang voor haar personeel geregeld. Technische recherche heeft sporenonderzoek gedaan en ook is er een uitvoerig buurtonderzoek afgenomen.

Twee Delftenaren gewond bij ongeval A17 Standaardbuiten

STANDAARDBUITEN: Twee mannen uit Delft zijn woensdagochtend bij een ongeval op de A17 licht gewond geraakt. De 19-jarige bestuurder reed rond 11.00 uur op de afrit Standaardbuiten toen hij door nog onbekende oorzaak van de weg raakte. De auto, met daarin ook een 19-jarige passagier, sloeg over de kop en kwam weer op vier wielen in de berm terecht. De bestuurder was zelf in staat de auto te verlaten, zijn bijrijder zat bekneld. De gewaarschuwde brandweer wist de man na circa een uur te bevrijden. De bestuurder is met nek- en borstklachten naar het Amphia Molengracht vervoerd, de passagier is met soortgelijk letsel naar het St. Franciscusziekenhuis in Roosendaal gebracht. Personeel van een traumahelikopter heeft geassisteerd. Het verkeer op de A17 heeft weinig hinder ondervonden van het ongeval.

Bejaarde Bredase schopt tasjesdief onderuit

BREDA: Een 71-jarige Bredase heeft dinsdagmiddag door kordaat optreden voorkomen dat ze van haar tas werd beroofd. De bejaarde liep rond 15.00 uur met haar rollator op een paadje tussen de Bisonstraat en de Beverweg toen twee jongens op de fiets voorbijkwamen. Een van hen vroeg hoe laat het is en terwijl de vrouw op haar horloge keek, pakte de jongen de boodschappentas uit het mandje van de rollator. De jongen wilde haar vervolgens met de tas voorbij fietsen, maar de Bredase laat zich niet kennen en schopt tegen het achterwiel van de fiets van de verdachte aan. Die komt vervolgens ten val waarna de kranige bejaarde hem en zijn metgezel nog eens stevig uitscheldt. Het tweetal druipt vervolgens per fiets weer af.

Overigens is maandagmiddag, zoals eerder bericht, een 85-jarige vrouw op soortgelijke wijze beroofd van haar tas. Dat gebeurde aan de Abdijstraat, ook in de wijk Doornbos. Ook hierbij betrof het slachtoffer een bejaarde vrouw die zich met een rollator voortbeweegt. De politie waarschuwt dan ook voor twee jongens van rond 17-18 jaar op de fiets die hun potentiële slachtoffers vragen hoe laat het is om vervolgens toe te slaan. Mensen wordt met klem geadviseerd geen gehoor te geven aan dergelijke oproepen.

Meisje (9) onder auto in Alphen

ALPHEN: Een 9-jarig meisje uit Utrecht is woensdagmiddag in Alphen gewond geraakt nadat ze in botsing kwam met een auto. Zij fietste over het Willibrordplein toen ze werd gesneden door een bestelbusje. Die auto werd bestuurd door een 19-jarige man uit Chaam. Het slachtoffer kwam met haar fiets onder de auto terecht en raakte bekneld. De brandweer moest eraan te pas komen om haar te bevrijden. Wonderwel had het meisje relatief licht letsel: een gebroken been, een bult op haar hoofd en diverse schaafwonden. Ze is naar het Amphia Molengracht overgebracht. Tegen de automobilist wordt proces-verbaal opgemaakt wegens het veroorzaken van het ongeval.

Agenten vinden hennepkwekerij in Baarle-Nassau

BAARLE-NASSAU: De politie heeft dinsdagmiddag een hennepkwekerij in een woning aan de Generaal Maczekstraat in Baarle-Nassau ontmanteld. Medewerkers van Essent die de stroom wilden afsluiten riepen de assistentie van de politie in, omdat ze de boel niet vertrouwden. Agenten die vervolgens om de woning heen liepen, roken een sterke hennepgeur. Uit onderzoek bleek vervolgens dat er in de kelder van het pand een hennepkwekerij was ingericht. Er zijn 1246 oogstrijpe planten in beslaggenomen.

Inbraak bij supermarkt in Baarle-Nassau

BAARLE-NASSAU: Bij een inbraak in een supermarkt aan het St. Annaplein in Baarle-Nassau is dinsdagnacht een nog onbekende hoeveelheid sigaretten gestolen. Dieven kwamen binnen door een ruit aan de voorzijde van de winkel in te slaan.

Jongen (16) aangehouden na bedreiging moeder

BREDA: De politie heeft dinsdagmiddag een 16-jarige jongen uit Breda aangehouden nabij zijn ouderlijke woning in de Haagse Beemden. Hij had eerder die dag zijn moeder stevig vastgepakt en bedreigd met een mes na een ruzie. Ook vernielde hij een ruit in de woning. De jongen is in verzekering gesteld.

Bejaarde (86) beroofd van tas

BREDA: Een 86-jarige Bredase is dinsdagmiddag beroofd van haar tas. Ze liep over de Overakkerstraat toen een jongen haar tas weggriste. Vervolgens ging de dief samen met twee andere jongens er gezamenlijk op een rode scooter vandoor, in de richting van het Valkeniersplein.

Auto in brand in Etten-Leur

ETTEN-LEUR: Op het terrein van een autoschadebedrijf aan de Schellingstraat in Etten-Leur is dinsdagnacht een BMW volledig uitgebrand. De auto was eerder als gestolen opgegeven, teruggevonden en door een berger naar de Schellingstraat gebracht. De brand is aangestoken, gelet op een spoor van een brandbare vloeistof die is gebruikt. Ook een aanhanger die in de buurt stond, raakte beschadigd.

Illegaal werkende vreemdelingen aangetroffen

BREDA: De Vreemdelingenpolitie in Breda heeft in de vroege morgen van woensdag 19 oktober in samenwerking met de arbeidsinspectie en de bedrijfsvereniging UWV controles gehouden bij buitenlandse bakkerijen in Breda en Etten-Leur. Daarbij zijn in totaal twee illegaal werkende vreemdelingen aangetroffen. Voor hen hadden de werkgevers geen tewerkstellingsvergunning aangevraagd. Een van de twee vreemdelingen, een 40-jarige Marokkaanse vrouw was ook illegaal in Nederland. De werkgevers kunnen rekenen op een boete van de Arbeidsinspectie à 8000 euro per overtreding.

Bij een bakkerij in Breda troffen de politiemensen de Marokkaanse vrouw die zich legitimeerde met een vals identiteitsbewijs. De vrouw is in Vreemdelingenbewaring gesteld en zal zo snel mogelijk uit Nederland worden verwijderd.

Bij de controle van een bakkerij in Etten Leur werd een 36-jarige Turkse man aangetroffen die zich niet kon legitimeren. Bij nader onderzoek bleek de man legaal in Nederland, maar omdat hij bezig was met een procedure voor een verblijfsvergunning mocht hij niet werken. De man mocht na onderzoek weer naar huis, maar zijn werkgever kan rekenen op een forse boete van de Arbeidsinspectie.

Bij een bakkerij In Breda stuitte de politiemensen rond 05.45 uur op een al gesloten bakkerij, maar was er in een ruimte erboven volop beweging. De agenten troffen er 8 buitenlandse werknemers aan de maaltijd. Na overleg met hen werd besloten om in verband met de Ramadan de papierencontrole uit te stellen tot het moment dat de toegestane tijd voor de maaltijd verstreken was. Bij de controle daarna bleken alle papieren verder in orde.

Auteur: Andre van den Hul