GroenLinks

Groenen bespreken toekomst EU na afwijzing grondwet

19 oktober 2005

In tegenstelling tot enkele andere Europese fracties durven de Europese groenen de discussie over de toekomst van de EU, na het wegstemmen van de Europese Grondwet, wel aan te gaan. Tijdens een bijeenkomst van de groene fractie in Marseille pleit GroenLinks er deze week voor op korte termijn te beginnen met een Europawijd debat over wat we nu eigenlijk precies willen met de EU.

Directe aanleiding voor de discussie in de Zuid-Franse havenstad is een rapport van de groene europarlementariër Johannes Voggenhuber en de Britse liberaal Andrew Duff over de toekomst van de EU na de Franse en Nederlandse referenda. De groene en liberale fracties in het Europees Parlement nemen hiermee het voortouw in de discussie.

De fracties van de christendemocraten en de socialisten lijken hun vingers, vanwege eventuele afwijzende reacties door de bevolking, voorlopig niet aan dit onderwerp te willen branden. In ieder geval niet tot de verkiezingen in Frankrijk en Nederland en het Duitse voorzitterschap van de EU. Hierdoor dreigt de richting van de Europese samenwerking tot eind 2007 onbesproken te blijven.

Spelregels

Volgens de groenen en de liberalen heeft de EU met tien nieuw toegetreden landen deze tijd niet. Er zijn nieuwe spelregels nodig om de Europese samenwerking met zoveel landen soepel te laten verlopen. Daarom zou er volgens GroenLinks snel een Europawijd debat georganiseerd moeten worden. Op dit punt spitste zich dinsdag in Marseille de discussie binnen de groene fractie toe.

Er gaan bij de groenen namelijk ook stemmen op om nog sneller te handelen en een nieuw verdrag deels al voor het einde van 2007 vast te leggen, met hierin onderdelen van de weggestemde grondwet. GroenLinks verzet zich hier hevig tegen.

"Er zal eerst over de richting van de Europese Unie gedebatteerd moeten worden, over de kwesties die veel kiezers bezighouden: wat betekent een sociaal Europa precies; wat moet op Europees niveau besloten worden en wat vooral niet; waar liggen de gevaren van de EU? Pas daarna kunnen we de architectuur van de nieuwe EU in een verdrag trachten vast te leggen. De schijn dat de burgers de oude grondwet in een nieuw jasje alsnog door de strot geduwd krijgen, dient koste wat kost vermeden te worden", aldus GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk.

Wat GroenLinks en een groot deel van de groene fractie betreft moet het Europawijde debat minstens tot 2007 duren, waarna in dat jaar begonnen kan worden met het opstellen van een nieuwe verdragstekst. Dit zou moeten gebeuren op basis van voorstellen van de diverse Europese politieke partijen die voort zijn gekomen uit het Europese debat.

Europawijd referendum

Snellere voortgang met een nieuw verdrag is volgens deze visie sowieso niet mogelijk vanwege de afwachtende houding die de socialisten en christendemocraten aannemen. De groene fractie is van mening dat de Europese bevolking zich bij de Europese verkiezingen van 2009 in een Europawijd referendum tegelijkertijd over een nieuw Europees verdrag zou moeten uitspreken.

Bovendien kunnen enkele onomstreden punten uit de weggestemde grondwet al eerder worden doorgevoerd. Hierbij moet gedacht worden aan het niet meer achter gesloten deuren vergaderen door de Europese ministers en het Europese burgerinitiatief. Dit laatste houdt in dat Europese burgers met een miljoen handtekeningen over een bepaald onderwerp een wetsvoorstel van de Europese Commissie over dat onderwerp af kunnen dwingen.

«