Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apple introduceert Aperture

Het eerste complete postproductieprogramma voor fotografen

Bunnik, 19 oktober 2005 - Apple introduceert vandaag Aperture, het eerste complete postproductieprogramma met alles wat de professionele fotograaf nodig heeft voor fotobewerking. Aperture biedt een geavanceerde en ongelofelijk snelle workflow voor RAW-materiaal zodat het werken met RAW-beelden net zo gemakkelijk wordt als werken met JPEG. Aperture is van begin tot eind ontworpen voor de professionele gebruiker en bevat krachtige tools voor vergelijking en selectie, niet-destructieve beeldverwerking, afdrukken met kleurbeheer en voorzieningen om beelden op het web en in druk te publiceren.

"Aperture is voor de professionele fotograaf wat Final Cut Pro voor professionele filmmakers is", aldus Rob Schoeben, Vice President Applications Marketing van Apple. "Eindelijk heeft de professionele fotograaf een innovatieve en revolutionaire postproductietool tot zijn of haar beschikking die de hele workflow omvat, van vergelijken en selecteren tot retoucheren en reproduceren."

"Tot nu toe duurde het eindeloos lang om met RAW-bestanden te werken," aldus Heinz Kluetmeier, de beroemde sportfotograaf wiens werk meer dan 100 voorkanten van Sports Illustrated siert. "Wat ik vooral verrassend vond aan Aperture is dat je direct met RAW-bestanden kunt werken. Functies zoals Loupe en Stack hebben nagenoeg direct resultaat. Daardoor is het niet langer nodig om foto's in JPEG- structuur te maken. Ik vind Aperture fantastisch."

De unieke tools voor vergelijking en selectie in Aperture zorgen ervoor dat fotografen ook uit grote hoeveelheden foto's gemakkelijk een selectie kunnen maken. Aperture is het eerste programma dat reeksen foto's automatisch groepeert in gemakkelijk te hanteren "stacks" op basis van de hoeveelheid tijd die er tussen de gemaakte foto's zit. Een andere primeur is dat de werkruimte voor een project het hele scherm benut en zelfs over meerdere beeldschermen kan worden verdeeld. Daardoor kun je alle beelden uit een project naast elkaar rangschikken zodat ze gemakkelijk te vergelijken en te selecteren zijn. Met de Loupe-tool (het vergrootglas) van Aperture kun je de beelden tot in de kleinste details bekijken zonder dat het nodig is om in- of uit te zoomen of te navigeren in grote bestanden. Verder bevat het programma een virtuele lichtbak, die ideaal is om eenvoudige fotocomposities te maken door de foto's op elke mogelijke wijze te rangschikken, groter of kleiner te maken en te stapelen.

RAW-beelden behouden hun oorspronkelijke structuur bij elke bewerking in Aperture; er vindt dus geen tussentijdse conversie plaats. En dankzij de set bewerkingstools die speciaal voor fotografen zijn ontworpen, levert het retoucheren van foto's mooie resultaten op. De niet-destructieve beeldverwerkingsengine van Aperture zorgt ervoor dat geen pixel van de oorspronkelijke foto wordt veranderd, zodat je op elk punt in de workflow wijzigingen kunt aanpassen of verwijderen. Dat biedt fotografen enorm veel mogelijkheden en flexibiliteit. Aperture maakt het mogelijk om van één afbeelding meerdere versies te maken zonder het eigenlijke bestand te dupliceren, zodat je volop kunt experimenteren zonder het risico te lopen dat de oorspronkelijke afbeelding wordt overschreven of de harde schijf vol raakt. Beelden uit Aperture kun je direct in Adobe Photoshop openen om compositie- en laageffecten toe te passen.

Aperture maakt van begin tot eind gebruik van kleurbeheer met ondersteuning voor apparaatspecifieke ColorSync-profielen en bevat hoogwaardige uitvoertools waarmee fotografen hun werk kunnen presenteren. Tot de afdrukmogelijkheden behoren instelbare contactvellen, hoogwaardige afdrukken op een aangesloten printer en kleurbeheer voor on line afdrukken. Aperture is voorzien van een zeer eenvoudige lay-outomgeving waarmee fotografen in een handomdraai fotoalbums van professionele kwaliteit kunnen maken en bestellen en fotowebsites kunnen publiceren. In Aperture maak je met één klik een back-up van complete fotobibliotheken en stroomlijn je complexe workflows met AppleScript en Automator.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Aperture is vanaf november verkrijgbaar via de on line Apple Store (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers, voor een adviesprijs van 499 Euro. Meer informatie over Aperture en de volledige systeemvereisten is te vinden via www.apple.com/nl/aperture.

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple wordt algemeen erkend voor zijn innovatieve en bekroonde Mac-desktops en -notebooks, het Mac OS X-besturingssysteem, het iLife-softwarepakket en zijn professionele programma's. Apple is bovendien de drijvende kracht achter de digitale muziekrevolutie met de iPod, de bestverkopende draagbare muziekspeler, en de on line iTunes Music Store.

Perscontact:
Juriaan Bosman
PR manager Apple Nederland
Rechtstreeks telefoonnummer: 030 659 39 40
Mobiel: 06 538 656 28
E-mail: bosman.j@euro.apple.com

Surf voor internationale persberichten en foto's in hoge resolutie van alle producten van Apple, naar www.apple.com/pr Op de Nederlandse PR-site vind je naast de meest recente persberichten ook beeldmateriaal in hoge resolutie: http://www.apple.com/nl/pr. De algemene website van Apple Nederland vind je op www.apple.com/nl

© 2005 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, AirPort, SuperDrive, iLife, FireWire, iPod, iPhoto, iMovie, iDVD, GarageBand, iTunes, SpotLight en Apple Store zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.


---- --