Gemeente Leeuwarden


Op twee plaatsen vervanging riolen

Bron: Gemeente Leeuwarden (19-10-2005) Binnenkort wordt in Leeuwarden op twee plaatsen begonnen met het vernieuwen van de riolering. In Goutum worden de riolen in de Wergeasterdyk vervangen en in het plangebied Schieringen Zuid worden vanaf november nieuwe riolen aangelegd.

Uit een recent uitgevoerde rioolinspectie is gebleken dat de riolen in de Wergeasterdyk te Goutum tussen de kruising met de Goutumerdyk/Buorren en It Heechhiem over een lengte van 295 meter in een slechte bouwkundige staat verkeren. De uit 1950 daterende betonriolen zullen worden vervangen door PVC-riolen. De werkzaamheden zullen ongeveer twee maanden duren. Ongeveer tegelijkertijd worden in het plangebied Schieringen-zuid riolen vervangen. Er komen 7920 meter nieuwe riolen die, voor het overgrote deel, in de vorm van een gescheiden rioolstelsel worden aangelegd. De rioolvernieuwing is geheel in overeenstemming met het door de gemeenteraad op 13 oktober 2004 vastgestelde Gemeentelijk Rioleringsplan 2004-2008.

De gehele wijk Schieringen is, door middel van een groot aantal verkeersremmende voorzieningen, ingericht als 30 km/uurs gebied. Na het leggen van de nieuwe riolen worden de verhardingen in de rijbanen, inclusief de verkeersremmende voorzieningen, opnieuw aangebracht. De aanwezige verhardingen in de parkeerhavens, in de trottoirs en in de voetpaden worden herstraat. De Esdoornstraat tussen de Archipelweg en de Schieringerweg wordt opnieuw ingericht. Deze straat wordt na de rioolvernieuwing voorzien van een nieuwe bestrating en wordt over de volledige lengte zes meter breed, waarbij de middengeleiders en de wegversmallingen komen te vervallen. Als snelheidsremmers worden de kruisingen met de Schieringerweg en de Sleedoornstraat uitgevoerd als verhoogd plateau. Daarnaast wordt het volledige wegvak tussen de Gaspeldoornstraat en de Duindoornstraat verhoogd uitgevoerd, waardoor een soort van plein voor de moskee en het wijkgebouw wordt gecreëerd.

Bij de lengte van de taluds van de plateaus wordt rekening gehouden met het busverkeer. De start van dit project is begin november 2005. De uitvoeringsduur bedraagt volgens de planning ruim 1 jaar, waardoor verwacht mag worden dat de werkzaamheden in december 2006 gereed zijn.