Gemeente Hilversum

Begroting 2006
Het huishoudboekje is op orde en voor het nieuw te vormen college - na de raadsverkiezingen in het voorjaar - is er ruimte voor nieuwe keuzen voor de beleidsperiode 2006-2010. Sinds jaren voorspelt het financieel meerjarenperspectief namelijk weer jaarlijkse overschotten Met deze boodschap dient het college van b en w zijn laatste ontwerp programmabegroting, die voor 2006, in.

Oude lastige dossiers worden nu goeddeels afgewikkeld. Tot die oude lastige dossiers behoren o.a. de verkeerscongestie in en rond Hilversum, in het bijzonder de bereikbaarheid van het Media Park, de invulling van stationsgebied Noord, de accommodatieproblematiek van poppodium De Tagrijn, de tweedeling van Hilversum door het spoor, de sanering van Anna's Hoeve. Het college heeft de goede hoop dat het bouwplan Langgewenst in de komende periode zal kunnen worden gerealiseerd.

Een lastig dossier van jaren her was ook de huisvesting van de gemeentelijke organisatie van Hilversum. Eind 2006 moet ook die kwestie tot het verleden horen en staat er een efficiënte en publieksvriendelijke gemeentehuisvesting.

Lasten zo laag mogelijk
Ook financieel ziet deze ontwerp begroting er - ook in meerjarig perspectief - gezond uit. De lasten voor de burgers worden daarbij zo laag mogelijk gehouden: de OZB wordt in de ramingen jaarlijks slechts verhoogd met het inflatiepercentage; daarnaast vindt in 2006 teruggave van de Heads of Agreement (afvalstoffenheffing) plaats. Dat is eenmalig. Gecombineerd met het vervallen van de OZB voor gebruikers van woningen, betekent dit dat de lasten voor een meerpersoonshuishouden met een woning van gemiddeld EUR 225.000 in 2006 verminderen met ca. EUR 230,-. Dit is een verlaging van ongeveer 28%.

Ontwikkelingen
Het college voorziet een aantal ontwikkelingen voor stad en samenleving van Hilversum in het begrotingsjaar. Voor, aansluitend bij de karakterisering uit de nota Hilversum 2015, Hilversum als centrumgemeente, als woongemeente, als werkgemeente, als bereikbare gemeente en als gemeente met een hoge kwaliteit wat betreft stedenbouw en architectuur.

Centrumgemeente
Voorzieningen met regionale betekenis
In 2006 start de nieuwbouw van De Tagrijn, een regionaal cultuurpodium, voor een breed publiek, maar zeker ook voor jongeren onder de 18 jaar.
Met ingang van 2008 is voor een nieuwe theatervoorziening een gemeentelijke bijdrage gereserveerd. Het komend jaar onderzoekt het college de mogelijkheden van een nieuwe theatervoorziening nader. In 2006 en 2007 is er extra geld voor andere culturele activiteiten beschikbaar.

In 2006 gaat de aandacht uit naar organisatorische en inhoudelijke samenwerking tussen de verschillende culturele instellingen. De tijdelijk aangestelde cultuurmakelaar heeft hierin een belangrijke taak.

Op het gebied van het onderwijs blijft het college inzetten op een goede relatie tussen de schoolbesturen en de gemeente. De inzet blijft eveneens om middels afspraken met de schoolbesturen te blijven zorgen voor adequate onderwijshuisvesting.

Hilversum heeft een goede naam als winkelcentrum. In 2006 zal een nieuwe uitstallingsverordening in werking treden waarin onderscheid wordt gemaakt tussen de intensieve winkelgebieden en daarbuiten.

Woongemeente
Veilig en leefbaar wonen
De komende periode is het doel de totstandkoming van één Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen.
De eerste twee wijkveiligheidsplannen, voor Hilversum centrum en De Meent, komen voorjaar 2006 gereed en zullen kort daarna tot de eerste resultaten leiden. Daarna zal worden begonnen met het opstellen van de volgende twee wijkveiligheidsplannen Oost en Zuid-Oost.

In 2006 zal het Plan van Aanpak voor appartementsplitsing en kamerbewoning verder worden uitgewerkt. Dit om de leefbaarheid in de buurten te bevorderen en waar mogelijk te zorgen voor goede en goedkope (jongeren)huisvesting.

Stedelijke vernieuwing
De uitwerking van het projectplan ISV Hilversum Noord zal eind 2005 zijn afgerond. In 2006 zullen de eerste ontwikkelingen zichtbaar worden.

In 2006 zal ook de sanering van het REGEV terrein van start gaan, waarna de bouw van Villa Industria zal voorzien in woningen en kleinschalige werkgelegenheid op dit voormalige gasfabriekterrein.

In 2006 verwacht het college voortgang in de ontwikkeling van enkele grote bouwlocaties in de binnenstad: stationsgebied Noord en Zuid, de Kapelstraat naast Gooiland en hopelijk de finale discussie over bouwplan Langgewenst.

In de Hilversumse Meent worden in het kader van het Centrumplan volgend jaar de scholen opgeleverd, en zal worden gestart met de bouw van woningen.

Samen leven
De nieuwe visie op het openbare bibliotheekwerk wordt in 2006 verwezenlijkt. Servicepunten in de wijken zullen, dicht bij de bevolking, tal van diensten aanbieden gecombineerd met een versterkte centrale bibliotheek. De digitale informatievoorziening wordt uitgebreid.

De nieuwbouw van sporthal Kerkelanden aan de Franciscusweg zal naar verwachting voorjaar 2006 starten.

Naar verwachting zal per 1 juli 2006 de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van kracht worden. De WMO zal voor de burgers, vooral die in kwetsbare posities, en voor de gemeente ingrijpende gevolgen hebben. Met de WMO kan de gemeente een integraal beleid maken op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Het college wil een beleid opzetten waarbij de burger centraal staat. Samen met burgers en relevante instellingen wil het college het lokale WMO beleid vorm gaan geven.

Op het terrein van Sociale Zaken blijft het college voortvarend werken aan de Work First benadering. Wat cliënten kunnen staat daarbij centraal, niet wat zij niet meer kunnen. Streven blijft een betere aansluiting tussen het aanbod van en de vraag naar arbeidspotentieel en de economische ontwikkeling.

Werkgemeente
In 2006 zal het voorontwerp bestemmingsplan Media Park het licht zien. Het bestemmingsplan zal een groei van het Media Park naar zo'n 10.000 arbeidsplaatsen mogelijk maken. Dit is van belang want de multimedia sector is de economische kurk waar de regio op drijft.

Bereikbare gemeente
De uitvoering van Plan Wegen bevindt zich in een finale fase. Bij de vaststelling van Plan Wegen werd tevens geconcludeerd dat de problematiek van de buitenring een regionaal probleem was en derhalve via een apart traject, met betrokkenheid van andere overheden, tot maatregelen zou moeten leiden. Het college heeft goede hoop dat eind 2005 positieve besluitvorming zal plaatsvinden over het Integraal Bereikbaarheidsplan Hilversum e.o. dat in samenwerking met de provincie Noord-Holland, Bussum, Laren en TCN onlangs in de inspraak is gebracht. Het Bereikbaarheidsplan omvat naast maatregelen voor beter openbaar vervoer en een verhoging van de fietskwaliteit van en naar het Media Park een 40-tal infrastructurele maatregelen op de vier hoofdroutes Hilversum in- en uitwaarts. De uitvoering van de maatregelen vindt plaats in de jaren 2006 tot en met 2011.

Met de start in 2006 van de bouw van de langzaamverkeertunnel onder het station wordt de tweedeling van Hilversum door de barrière van het spoor deels teniet gedaan, en krijgen het stationsplein en het Oosterspoorplein een face lift. Bovendien wordt gewerkt aan het realiseren van een extra perron die terugkeer van de intercitystop in Hilversum mogelijk maakt.

Gemeente met hoge kwaliteit
Hilversum Buiten schiet goed op. In 2006 zullen de Handboeken Inrichting en Beheer Openbare Ruimte worden vastgesteld.

Vanaf 2006 is structureel geld uitgetrokken voor een andere aanpak van overlast door hondenpoep. Hierbij zal een beroep worden gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van de hondenbezitter; een deel van het geld is voor handhaving. Het budget voor bestrijding van hondenpoep wordt verdubbeld.

Oudere Hilversummers herinneren zich nog de feeërieke plantsoenverlichting in de jaren '60. Het college stelt voor om in deze geest de 'groene monumenten' de Oude Haven en het Laapersveld vanaf 2006 resp. 2007 aan te lichten en deze daarmee ook 's avonds 'in de schijnwerpers te zetten'.

Nog in 2005 zal een besluit kunnen worden genomen over de plannen voor een face-lift van de Kerkbrink waarna begin 2006 de uitvoering ter hand zal worden genomen.

Tot slot
Het college van b en w zal over de ontwerp programmabegroting 2006 met de raad in debat gaan op woensdag 9 november, met een mogelijk uitloop naar donderdag 10 november. Op woensdag 19 oktober is het onderwerp van bespreking in een vergadering van de gezamenlijke raadscommissies.

De commissie- en raadsvergadering zijn openbaar. Publiek is vanaf 19.30 uur welkom.

De programmabegroting en alle raadscommissiestukken kunnen in de burgerleeskamer en de bibliotheken worden ingezien.