Gemeente Deventer
Deventer presenteert sluitende meerjarenbegroting

PERSBERICHT
Week 40, 7 oktober 2005

Investeringen in stedelijke projecten en infrastructuur

DEVENTER PRESENTEERT SLUITENDE MEERJARENBEGROTING 2006-2009

Het college van burgemeester en wethouders legt de gemeenteraad van Deventer voor de periode 2006-2009 een vernieuwde programmabegroting voor volgens het 3W-stramien. Wat willen we bereiken, Wat gaan we daarvoor doen en Wat mag dat kosten. Omdat het rijk het wegvallende gebruikersdeel van de OZB-woningen alsnog volledig compenseert, krijgt de gemeente een financiële meevaller die zij kan gebruiken voor een aantal knelpunten en investeringen. De meevaller loopt op van één miljoen euro in 2006 tot twee miljoen euro in 2009.

Wel wordt een deel van dit geld de komende jaren verrekend met toekomstige reële verbeteringen in de rijksuitkering. De gemeente vormt daarom een buffer om dit nadeel op te vangen. Verder reserveert zij bedragen voor het ontwikkelen van de Academia Vitae (University college), de broedkamers voor kunst en cultuur in het Havenkwartier, het jaarlijkse internationaal mastertoernooi ritmische gymnastiek, extra subsidie voor de bibliotheek en een bijdrage aan het Stedelijk Netwerk Stedendriehoek.

Tien miljoen euro extra investeringen

In de begroting is verder ruimte vrijgemaakt om tien miljoen euro extra te kunnen investeren in grote stedelijke projecten en infrastructuur, zoals het herontwikkelen van de Kleine Poot, de nieuwbouw van school de Panta Rhei, de fietstunnel Henri Dunantlaan. Volgens wethouder Gosse Hiemstra vragen de economische ontwikkelingen en de werkgelegenheid om een impuls. Het college is daarom met de provincie in overleg over gezamenlijke financiering van de oostelijke ontsluiting van het bedrijvenpark A1 en de infrastructuur van de Amstellaan.

Belastingen en tarieven

Het college stelt voor de tarieven voor onroerende- en roerende zaakbelastingen, zoals afgesproken, met 1,5 procent te verhogen. De afvalstoffenheffing wordt verhoogd met drie procent en het rioolrecht met 0,8 procent. Ook voor de overige gemeentelijke heffingen, zoals de leges, precariobelastingen, haven- en opslaggelden, hondenbelasting en de tarieven van de begraafplaatsen, geldt een stijgingspercentage van 0,8 procent. Een uitzondering zijn de leges burgerzaken, horeca en evenementen die op grond van de Heroverwegingsoperatie 2003 met twee procent extra zijn verhoogd.

Ontwikkelingen in 2006

In 2006 vraagt een aantal belangrijke ontwikkelingen de aandacht:
* de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) per 1 juli 2006
* het begin van uitvoering van plannen in de herstructureringswijken
* de voorbereiding van de uitvoering van de nieuwste uitbreidingswijk Steenbrugge
* de uitvoering van de plattelandsontwikkeling
* de voorbereiding van de nieuwbouw op de voormalige schouwburglocatie
* de herijking van de hoofdwegenstructuur.

De politieke markt houdt op 19 oktober een technische vragenronde over de begroting 2006.

Op 9 november vindt de begrotingsbehandeling in de raad plaats.