Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Home Academy brengt als eerste uitgeverij een volledig Nederlandstalige versie van Hamlet uit op audio-cd

"Zijn of niet zijn" voor in de auto of de trein

Den Haag, 16 oktober 2005

Op 19 oktober aanstaande komt uitgeverij Home Academy met een primeur in Nederland en België: voor het eerst verschijnt er een volledig Nederlandstalige audioversie van het wereldberoemde toneelstuk Hamlet van William Shakespeare op audio-cd. Het toneelstuk is gespeeld door Toneelgroep De Geest en als hoorspel gemonteerd. Toneelgroep De Geest gebruikte daarbij de bekende Nederlandse vertaling van het duo Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes. De regisseur is Maarten Wansink, o.a. acteur in de series Najib & Julia en Medea en onderscheiden met de Nederlandse Cabaretprijs voor zijn regie van het populaire cabaretgezelschap Zak & As. Deze audio-cd van Hamlet komt uit onder de imprint 'Home Theater'. Hamlet ligt vanaf 19 oktober in de boekhandels en kost ¤ 29,50.

Home Theater

Hamlet is het beroemdste toneelstuk ter wereld en Hamlet's "to be or not to be..." het beroemdste citaat uit de toneelliteratuur. Home Academy Publishers, uitgeverij van hoorcolleges op audio-cd, heeft er nu voor gezorgd - als eerste uitgeverij in Nederland en België - dat er een Nederlandse versie vandit toneelstuk van William Shakespeare is verschenen op audio-cd. Deze audio-cd van Hamlet komt uit onder de imprint 'Home Theater'.

"Hiermee maken wij dit 'monument uit de theatergeschiedenis' voor iedereen toegankelijk: van cultuurminnende dertigers (voor onderweg in de auto) tot aan senioren die het theater in huis willen halen", aldus Folef van Nispen tot Sevenaer (32), oprichter van Home Academy Publishers.
"Het is de bedoeling dat wij met Home Theater in de toekomst ook andere klassiekers als Macbeth en Gijsbregt van Amstel (door Joost van den Vondel) op audio-cd gaan uitbrengen. In Engeland en Duitsland is het 'beleven' van toneelstukken, boeken en colleges op audio-cd al zeer populair. Daar wordt zelfs bij de uitgave van vrijwel elke boekentitel standaard een audioversie meegeleverd! In Nederland zijn boeken op audio-cd, ook wel 'luisterboeken' genoemd, ook sterk in opkomst. Alleen dit jaar al hebben wij vier keer zoveel audio-cd's verkocht als in 2004.", aldus Folef.

Het toneelstuk Hamlet is gespeeld door Toneelgroep De Geest en als hoorspel gemonteerd. Toneelgroep De Geest gebruikte daarbij de moderne Nederlandse vertaling van het duo Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes. Hamlet is te bestellen via www.home-academy.nl. Het product bestaat uit 3 audio-cd's (incl. een boekje met tekst en achtergrondinformatie) en kost ¤ 29,50. ISBN: 90-8530-0223

Regisseur Maarten Wansink
Regisseur Maarten Wansink acteerde bij onder meer Het Werktheater, Toneelgroep Amsterdam, Het Nationale Toneel en bij het Nederlands Toneel Gent in de titelrol van Shakespeare's Macbeth. Verder speelde Maarten Wansink in de series Najib & Julia en Medea van Theo van Gogh en was hij te zien in verschillende speelfilms, onder meer 'Op Hoop van Zegen' en 'Nynke'. Voor zijn regie van het populaire cabaretgezelschap Zak & As werd hij onderscheiden met de Nederlandse Cabaretprijs.

Publiekspremière Hamlet tijdens 'Week van het Luisterboek'
Van 2 t/m 13 november 2005 vindt voor het eerst de Week van het Luisterboek plaats. Dit is een gezamenlijk initiatief van boekhandel en luisterboekenuitgevers Home Academy, Cossee, Karakter en Rubinstein, om heel Nederland op een aantrekkelijke en effectieve manier kennis te laten maken met het luisterboek.

De audio-cd Hamlet beleeft tijdens deze Week van het Luisterboek zijn Nederlandse publiekspremière op zaterdag 5 november, om 15:00 uur, in boekhandel Scheltema op het Koningsplein te Amsterdam. Daar zullen de beroemdste scènes van de audio-cd Hamlet worden afgespeeld, in aanwezigheid van de acteurs. Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan schrijver, columnist en cabaretier Vincent Bijloo.

Voor meer informatie, zie: www.weekvanhetluisterboek.nl

Over Home Academy
Home Academy Publishers, gevestigd in Den Haag, is door Folef van Nispen tot Sevenaer (32) en Floor Plikaar (30) in november 2003 opgericht. Home Academy Publishers geeft hoorcolleges en lezingen uit op audio-cd en heeft als doel om wetenschap, kunst en cultuur toegankelijker te maken voor een breed publiek.

Interessante onderwerpen, van geschiedenis tot natuurwetenschappen, voorgedragen door de meest boeiende sprekers. Zo kan de luisteraar kennis opdoen in de auto, in de trein, op de fiets, tijdens het fitnessen of thuis op de bank. Sprekers als Maarten van Rossem, Herman Philipse en Herman Beliën staan regelmatig op het podium om lezingen en colleges te geven. Home Academy neemt deze op met live publiek en brengt ze uit op audio-cd.

Home Academy heeft inmiddels 20 titels in haar assortiment. Elk product bestaat uit twee of meer audio-cd's, met daarbij een handzaam boekje waarin een synopsis is opgenomen. Een audio-cd bestaat uit +/- 60 minuten.

Home Theater is een imprint van Home Academy en geeft toneelstukken uit op audio-cd.

Voor meer informatie, zie: www.home-academy.nl

- EINDE PERSBERICHT -
Noot voor de redactie (