Ingezonden persbericht

Milieuvriendelijk alternatief voor doodskist

De "dooskist"

ASTEN, 20051019 -- Bij de fabricage van houten doodskisten wordt vaak spaanplaat gebruikt waarin lijm, lak- en verfsamenstellingen zijn verwerkt. Hierdoor vormen zij een belasting voor het milieu, zowel bij begrafenis als bij crematie. Steeds vaker worden bezwaren tegen het gebruik van deze kisten geuit. Dit groeiende bewustzijn voor de negatieve gevolgen voor het milieu heeft ertoe bijgedragen dat er gezocht is naar een goed alternatief. CoModel-ServePacking heeft samen met uitvaartverzorging UVZ een dooskist ontwikkeld als dé milieu-vriendelijke vervanging van de houten doodskist. De dooskist is geheel recyclebaar en biologisch afbreekbaar en derhalve milieuvriendelijk.


Materiaalgebruik en vorm

De kist heeft dezelfde taps toelopende vorm en maatvoering als de traditionele doodskist, maar is gemaakt van golfkarton dat hoofdzakelijk is samengesteld uit gerecycled papier. De buitenzijde is een kraftliner dat op natuurlijke wijze met zuurstof is gebleekt en heeft een eveneens van grotendeeels gerecycled papier vervaardigd deksel. De voor de golfkarton-fabricage ingezette lijmsoort is natief zetmeel, een product dat in de natuur voorkomt.
Aan de dooskist zijn bewust geen handgrepen of knoppen geplaatst om het gebruik van minder milieuvriendelijke materialen te voorkomen. De dooskist kan getild worden met 2 U-vormige beugels waarover men in de uitvaartwereld reeds beschikt.

Aankleding van de dooskist.

Naast de milieuvriendelijke eigenschappen biedt de dooskist vele mogelijkheden om deze naar wens 'aan te kleden' met bijvoorbeeld teksten, tekeningen of een beschildering. Speciaal hiervoor is een kunstenares benaderd die de dooskist geheel naar wens kan aankleden en/of beschilderen.

De dooskist kan van binnen bekleed worden met natuurlijke materialen o.a. van katoen.
Bij welke ondernemer men de uitvaart ook regelt, de dooskist kan men altijd via UVZ te Hoogland laten bestellen.

Voor uitgebreide informatie zie de website www.dooskist.com

De dooskist® is een door CoModel-ServePacking geregistreerd handelsmerk.