Novib

Sociale beweging: veel gepraat, weinig bereikt?

Debatreeks: Novib is 50 jaar goed bezig ⦠wat vind jij?

Novib wordt volgend jaar 50 jaar. Goede reden om te zien en te horen of we werkelijk goed bezig zijn. Novib organiseert daarom zes debatten over de zin van ontwikkelings-samenwerking. Het debat "Sociale beweging: veel gepraat: weinig bereikt?" is het derde in deze reeks. De resultaten van de debatten verwerkt Novib in haar nieuwe beleid.

Heeft Novib voldoende bereikt de afgelopen vijftig jaar en welke lessen vallen er uit het verleden te trekken? Is het Nederlandse publiek te gemakkelijk resultaat beloofd: geef geld en wij lossen het wel op? Verschuilt Novib zich achter economische, politieke en machtsfactoren om te verhullen dat de organisatie er niet in geslaagd is om een concrete bijdrage te leveren aan armoedebestrijding? Is er niet teveel gepraat en te weinig gedaan? Deze vragen staan centraal tijdens het derde kritische debat in de reeks van Novib Jubileumdebatten: "Sociale beweging: veel gepraat: weinig bereikt?"

Mirjam de Rijk (directeur Stichting Natuur en Milieu) en Tuur Elzinga (coördinator XminY) verdedigen de stelling dat er de afgelopen 50 jaar te weinig bereikt is door de sociale beweging waarvan Novib deel uitmaakt. Peyman Jafari (coördinatiegroep Nederlands Sociaal Forum) en Hedy DâAncona (feministe, voorzitter Novib van1995 tot 2004) vallen deze stelling aan. Het panel dat de partijen beoordeelt bestaat uit: Ella Vogelaar (voorzitter Novib), Simon Jelsma (Novib-oprichter) en Sam Pormes (Centrum voor Internationale samenwerking, Drenthe). Zij beoordelen de debaters. Hadassah de Boer is gespreksleider.

Tijdstip: 20 oktober 2005 17.00 uur â 19.00 uur Plaats: Pulchri Studio Den Haag
Aanmelden: Informatie op www.novib.nl/jubileum en via tel 070 â 3421 777
Bron: Novib, 13 oktober 2005