Gemeente Wijk bij Duurstede

Graag aandacht voor úw veiligheid!

Het animo om in het buitengebied activiteiten te organiseren is de laatste jaren enorm toegenomen. Heel begrijpelijk, want ons buitengebied is prachtig. U kunt echter niet zomaar onbeperkt organiseren wat u wilt. In het bestemmingsplan buitengebied, dat kort geleden definitief is geworden, is namelijk geregeld wat wel en niet is toegestaan.

Een van de zaken die in dit bestemmingsplan is geregeld, is het zogenaamde agrotoerisme. Dit zijn toeristische activiteiten die plaatsvinden op een agrarisch perceel. Denk hierbij onder andere aan mini-campings, het verzorgen van ontbijt of lunch en de verkoop van agrarische producten.

Voor de meeste activiteiten is vrijstelling van het bestemmingsplan nodig, maar vaak ook een milieuvergunning (of nieuwe melding) en/of een drank- en horecavergunning. Een andere belangrijke vergunning is de gebruiksvergunning. Hiermee worden zaken geregeld die van belang zijn voor de brandveiligheid, zoals het maximaal aantal personen dat in een ruimte is toegestaan, nooduitgangen, brandblussers en het gebruik van brandvertragende (bouw)materialen. Als eerstverantwoordelijke voor veiligheid binnen onze gemeente vind ik het belangrijk dat de veiligheidsvoorschriften worden nageleefd.

Helaas constateer ik dat er soms niet eens een gebruiksvergunning is! Dit kan aanleiding zijn voor gevaarlijke situaties. Als u dus een feestje organiseert en de vergunningen zijn niet in orde, dan loopt u een groot risico, omdat u niet in kunt staan voor de veiligheid van de feestgangers. Zorg dus dat de vergunningen in orde zijn. Als u ergens een feestje wilt houden, vraag dan altijd of er voor de feestlocatie een gebruiksvergunning is afgegeven.

Als bij controle blijkt dat voorschriften worden overtreden, zal de gemeente optreden. Dat kan zijn door het opleggen van een dwangsom bij volgende overtredingen. Komen de openbare orde en/of de veiligheid in gevaar, dan zal ik als burgemeester niet aarzelen om mijn eigen bevoegdheden te gebruiken en het feest of de activiteit stil te leggen.

Ik hoop uiteraard dat het zover niet zal komen en dat u rekening houdt met uw eigen veiligheid en die van anderen.

G.K. Swillens,

burgemeester


* Geplaatst op: 20-10-2005 08:34:35