Voorlopig geen Exodushuis in Deurningen

Stichting exodus nederland

Oproep aan Twentse gemeentebestuurders om uitweg uit impasse te vinden
Er komt voorlopig geen Exodushuis huis voor begeleiding van (ex-)gedetineerden in het Twentse dorp Deurningen (gemeente Dinkelland). Dat heeft het bestuur van Stichting Exodus Twente, in nauw overleg met Stichting Exodus Nederland, besloten. Tot 1 juli 2006 zullen er geen stappen worden gezet die tot vestiging in De Marke in Deurningen kunnen leiden. Tegelijkertijd doen Exodus Twente en de landelijke Stichting Exodus Nederland, waarbij de Twentse stichting is aangesloten, een dringend beroep op de gemeentebestuurders in de regio om met een alternatief voorstel voor huisvesting van het project te komen.

Het voornemen om een Exodushuis in Deurningen te vestigen, leidde de afgelopen weken tot heftige reacties van de bewoners van het dorp. Die voerden massaal en op allerlei manieren actie om de vestiging tegen te gaan. Juridisch gezien zijn er geen bezwaren. Het bestuur van Exodus Twente heeft nu toch besloten voorlopig niet in Deurningen te beginnen. Als omwonenden zo negatief aankijken tegen onze komst, is dat natuurlijk geen goede start voor ons project, zegt interim-manager Johan Hassing van de Twentse stichting. Tot op heden hebben we van de Twentse gemeente helaas nog geen medewerking ontvangen. Ergens in Twente zal toch een plaats voor Exodus gevonden moeten worden, en als alle gemeenten samen die plek niet weten te vinden, dan zullen we wel voor Deurningen moeten kiezen, stelt Hassing.

Het bestuur van Exodus Twente houdt nu een pas op de plaats tot 1 juli 2006. Samen met Exodus Nederland zal getracht worden ook de charitatieve fondsen en kerken, die al geld hadden toegezegd, te overtuigen om de start van het project zo lang uit te stellen. Op de gemeentebesturen van Twente wordt ondertussen een dringend beroep gedaan om gezamenlijk een oplossing te vinden die zowel voor de bevolking áls voor Exodus áls voor de te begeleiden ex-gedetineerden aanvaardbaar is.

Exodus heeft overigens begrip voor de gevoelens van angst die er onder de bevolking van Deurningen leven. Maar het is wel heel jammer dat bij alle emotie van de afgelopen weken nauwelijks ruimte is geweest om rustig over de argumenten te spreken, zegt voorzitter Henk Valk van het Twentse Exodusbestuur. De mensen die in een Exodushuis worden begeleid zijn gemotiveerde mensen die met de juiste begeleiding zonder criminaliteit een gewoon leven willen en kunnen leiden, aldus Valk.

Volgens directeur Rien Timmer van Stichting Exodus Nederland is het niet de eerste keer in het 25-jarig bestaan van de organisatie dat vestiging van een Exodushuis tot protesten in de buurt leidt, al waren eerdere protesten minder heftig en emotioneel. De praktijk wijst overigens uit dat die protesten na vestiging verstommen, omdat er geen sprake is van noemenswaardige overlast voor omwonenden.
Er zijn tien Exodushuizen verspreid over Nederland, met in totaal ongeveer 150 bedden. In tegenstelling tot andere regios hebben echter in Twente tot nu toe gemeenten nauwelijks ondersteuning geboden bij de vestiging van een Exodushuis. Terwijl officieel door het kabinet is bepaald dat begeleiding van ex-gedetineerden een gemeentelijke taak is, stelt Timmer. Het kan toch niet zo zijn dat als in bijna alle regios van Nederland goedwillende ex-gedetineerden de kans krijgen om begeleid aan een niet-criminele toekomst te beginnen, alleen in Twente die mogelijkheid niet geboden zou worden, aldus Timmer.