Travel Unie International Nederland N.V.
Orkaan Wilma
Dit bericht is gepubliceerd op donderdag 20 oktober 2005 om 12.30 uur.

Op dit moment berichten diverse media over de ontwikkelingen van orkaan Wilma in het gebied rondom de oostkust van Mexico (Yuacatan), Cuba en Florida. Het verloop van deze orkaan is grillig en verandert voortdurend.

Op dit moment is Wilma een orkaan in categorie 4 op de Schaal van Saffier Simpson. Naar verwachting wordt vrijdagmiddag rond 13.00 uur (lokale tijd) de kust van Yucatan bereikt waarbij de kracht zal zijn toegenomen tot categorie 5. De Mexicaanse autoriteiten hebben inmiddels een orkaanwaarschuwing afgegeven. Per accommodatie wordt bekeken of deze veilig genoeg is voor de klanten van Arke en Holland International om tijdens het overtrekken van de orkaan te verblijven. Op donderdagochtend 08.00 uur (lokale tijd) zal, waar door de autoriteiten nodig wordt geacht, met de evacuatie worden begonnen. Indien nodig worden deze klanten overgebracht naar een gemeenschappelijke schuilplaats (bijvoorbeeld een sporthal of kerk). De Mexicaanse autoriteiten hebben reeds ervaring met orkanen. Eind juli 2005 trok orkaan Emily over hetzelfde gebied. Door de goede infrastructuur in dit gebied worden geen grote problemen verwacht. De lokale reisleiding van Arke en Holland International heeft laten weten dat de situatie ter plaatse rustig is. Op dit moment verblijven circa 540 klanten van deze touroperators in dit gebied.

Naar verwachting zal Wilma daarna in kracht afnemen en noordelijk langs Cuba richting Florida verder trekken De huidige voorspelling geeft aan dat de noordkust van Cuba beperkt invloed zal ondervinden van deze orkaan. De kracht zal voor deze kust zijn afgenomen tot tropische storm. Het calamiteitenteam van TUI Nederland staat in nauw contact met zowel de reisleiding als de lokale autoriteiten in Mexico, Cuba en Florida.

De eerst volgende vlucht van ArkeFly naar Cancun is zaterdagmiddag 22 oktober en zal vooralsnog gewoon doorgang vinden. Klanten die reeds een vakantie naar dit gebied hebben geboekt, kunnen indien gewenst contact opnemen met het ANVR reisbureau van boeking.