GroenLinks

Wat is volgens GroenLinks een sociaal Europa?

20 oktober 2005

Sociaal Europa is een vaag begrip waaraan veel verschillende invullingen worden gegeven. De basisgedachte erachter is dat Europa de grote, eenzijdige aandacht voor de gemeenschappelijke markt moet compenseren met aandacht voor de sociale gevolgen daarvan. Daadwerkelijk Europese sociale wetgeving bestaat echter nog nauwelijks. Tijdens een bijeenkomst van de groene fractie in Marseille heeft GroenLinks deze week haar visie op het sociale Europa gepresenteerd en hiervoor veel steun ontvangen.

Meest opmerkelijke voorstel van GroenLinks is het garanderen van een bestaansminimum voor alle Europeanen. Dit valt wat GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg betreft onder de fundamentele sociale rechten van burgers in een beschaafde EU. "Hoe kan er een sociaal Europa zijn als haar burgers te arm zijn om redelijk te leven? Natuurlijk moet zo´n minimumniveau rekening houden met nationale verschillen in welvaart. Het zou vastgesteld moeten worden als een percentage van het gemiddelde inkomen in iedere lidstaat".

Een ander voorstel van GroenLinks in Marseille betreft Europese belastingcoördinatie op het gebied van de vennootschapsbelasting. Europese afspraken over een minimum hiervoor moeten een einde maken aan de ´race to the bottom´ die de lidstaten op dit gebied hebben ingezet. In een poging bedrijven te lokken verlagen ze telkens hun vennootschapsbelasting wat dan weer verlagingen in andere lidstaten uitlokt. Hierdoor blijven er steeds minder inkomsten voor publieke diensten over of wordt arbeid sterker belast wat leidt tot een verlies aan werkgelegenheid.

Selectief Europa

Kern van het betoog van GroenLinks is dat een sociaal Europa een selectief Europa is. "Het idee dat er vanuit Brussel een Europese verzorgingsstaat moet worden ingericht is volgens ons totaal onhaalbaar en bovendien onnodig. De reeds bestaande nationale stelsels verschillen enorm en zijn historisch gegroeid tot wat ze nu zijn. Het is de taak van Europa om deze stelsels te respecteren en alleen daar in te grijpen waar dat nuttig is", aldus Buitenweg.

Concreet betekent dit dat Europa bijvoorbeeld geen systeem op het gebied van ontslagbescherming oplegt. Zo combineert het model dat in enkele Scandinavische landen populair is een zwakke bescherming tegen ontslag met hoge werkloosheidsuitkeringen en programma´s om mensen zo snel mogelijk weer aan de slag te krijgen. Dit is volgens GroenLinks niet minder sociaal dan het ´continentale` model dat grotere ontslagbescherming biedt, maar lagere uitkeringen. De keuze voor een van beide modellen hangt af van nationale voorkeuren en tradities.

Een selectiever Europa betekent voor GroenLinks ook dat Brussel ophoudt met het afdwingen van de liberalisering van publieke diensten. Het al dan niet doorvoeren van marktwerking in het openbaar vervoer, de gezondheidszorg of het drinkwater moet door de lidstaten zelfstandig besloten kunnen worden. Buitenweg: "Natuurlijk moet de Commissie erop toezien dat op de gemeenschappelijke markt de concurrentie eerlijk is. Maar dat betekent niet dat bijvoorbeeld Eurocommissaris Kroes de Nederlandse woningcorporaties kan verbieden om met publiek geld ervoor te zorgen dat buurten gemengd blijven en rijke en armere huurders naast elkaar blijven wonen."

Waar houdt een sociaal Europa zich dan wel mee bezig? Volgens GroenLinks moet de EU zich onder andere richten op het aanpakken van grensoverschrijdende problemen. Voorbeeld hiervan is de door GroenLinks voorgestelde Europese coördinatie van de vennootschapsbelasting en het goed regelen van aanspraken op sociale zekerheid door werknemers die niet in hun eigen lidstaat werken.

Daarnaast moet de EU maatregelen nemen als dit duidelijke schaalvoordelen oplevert. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het bevorderen van de studentenmobiliteit. Van de EU mag ook worden verwacht dat het investeert in de armste lidstaten om het welvaartsverschil binnen de EU te verkleinen en fundamentele sociale rechten beschermt. Het voorstel voor een Europees bestaansminimum is hier een voortvloeisel uit.

«