ECN


Petten, 20 oktober 2005

Duurzame elektriciteit moet in Europa slim worden gestimuleerd!

Stimulering van duurzame elektriciteit moet binnen de EU voorlopig worden voortgezet met een geheel eigen beleid en niet op korte termijn worden gekoppeld aan het beleid op het gebied van klimaat. Er zijn een reeks van andere baten van elektriciteit uit duurzame bronnen, ondermeer minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen uit politiek onstabiele regio's. Verder is harmonisering van het nu sterk divergerende beleid binnen Europa noodzakelijk om duurzame energie in de toekomst te laten groeien binnen de context van de interne elektriciteitsmarkt van de Europese Unie. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van een studie uitgebracht door het Centre for European Policy Studies (CEPS) waaraan het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft bijgedragen.

Jaap Jansen (hoofdauteur van het rapport en onderzoeker bij ECN Beleidsstudies): "Op dit moment zijn er grote verschillen tussen de Europese landen in de wijze waarop duurzame energie wordt gestimuleerd. Als eerste actie zal op korte termijn de coördinatie op gang moeten komen van de vergoeding per MWh. voor elke duurzame energieoptie. Dit om de nadelige economische effecten binnen Europa van grote verschillen tussen lidstaten in de omvang van die steun te verkleinen".

Daarnaast beveelt Jansen aan om de, reeds op basis van EU richtlijnen geïntroduceerde 'garanties van oorsprong' te gebruiken om een zeer betrouwbaar internationaal certificatiesysteem van duurzame elektriciteit op te zetten. Momenteel zijn er onvoldoende waarborgen dat consumenten van groene elektriciteit krijgen wat hun leveranciers suggereren. De consument die zich op een groen elektriciteitsproduct abonneert moet erop kunnen vertrouwen dat zijn of haar keuze een vergroenend effect op de elektriciteitsvoorziening heeft. Helaas is dat nu in Nederland en elders in Europa nog steeds niet of nauwelijks het geval. In feite wordt opwekking van groene stroom vooral gedreven door nationaal stimuleringsbeleid van de lidstaten en niet door vrije keuzes van consumenten voor groene elektriciteit. Een betrouwbaar en transparant certificeringsysteem kan ervoor zorgen dat consumentenkeuzes ook effect gaan sorteren.

Het verbeteren van de coördinatie van het beleid op het gebied van duurzame energie is ook geboden vanwege de wisselwerking met ander milieubeleid. Zo kan bijvoorbeeld het draagvlak voor stimulering van duurzame energie aangetast worden in lidstaten waar de lasten voor de consumenten het hoogst zijn, indien de baten hiervan qua CO2-reductie vooral in andere lidstaten genoten worden. Ook dit pleit voor een betere verdeling van de lasten die het beste via beleidsharmonisering bereikt kan worden.

Het rapport wordt donderdag 20 oktober gepresenteerd aan het Europese Parlement. Het persbericht van CEPS kunt u vinden op: http://www.ceps.be. Het rapport is ook te downloaden vanaf de website van ECN:

Market stimulation of renewable electricity in the EU.

Einde persbericht