Gemeente Assen


Organisatie WK Atletiek uit de startblokken

Assen, 20 oktober 2005

Woensdagavond is in Assen het officiële startsein gegeven voor de organisatie van de Wereld Kampioenschappen Atletiek voor gehandicapten. Het bestuur van de organiserende stichting Euro Champ, heeft de coördinatoren van de verschillende werkgroepen officieel "weggeschoten". Het WK Atletiek voor gehandicapten wordt volgend jaar van 2 tot 10 september in Assen gehouden.

De organisatie van het WK draait al maanden op volle toeren, maar nu alle verschillende coördinatoren benoemd zijn breekt de volgende fase van de voorbereiding aan. Voor de kick-off was het hoofdkantoor van de NAM uitgekozen omdat dit bedrijf één van de partners van Euro Champ is.

Voorzitter Peter van Aanholt van Euro Champ roemde de inzet van de honderden vrijwilligers die de Europese Kampioenschappen Atletiek in 2003 tot een succes hebben gemaakt. Dat deed hij omdat grootschalige sportevenementen volgens hem niet zonder vrijwilligers georganiseerd kunnen worden. Het EK staat model voor de organisatie van het WK van volgend jaar. "De Wereld Kampioenschappen Atletiek voor gehandicapten zijn na de Paralympics mondiaal het grootste sportevenement. De organisatie zal dus nog groter en nog perfecter moeten zijn dan die van 2003", aldus van Aanholt. "Het WK Atletiek is iets dat Euro Champ al heel lang wil hebben. In 1990 is Euro Champ, toen nog hetende "stichting Wheelermarathon", begonnen na de organisatie van de Wereldspelen. Een evenement van die grootte is sindsdien niet meer georganiseerd. Het WK in 2006 is van dezelfde omvang als de Wereldspelen in 1990, zij het in één tak van sport. Er worden ongeveer 1500 atleten, 600 begeleiders en 750 vrijwilligers verwacht! Er worden dus nog meer vrijwilligers bij het evenement betrokken, en om die mensen aan te sturen, hebben we goede coördinatoren nodig en die hebben we". De voorzitter van Euro Champ zei dit tegen de groep van ruim vijftig mensen die het WK aansturen. In de komende maanden zullen er in totaal zo'n 750 vrijwilligers bij het WK betrokken worden. Deze vrijwilligers worden op de meest uiteenlopende wijze geworven. Al geruime tijd melden zich mensen aan als vrijwilliger; dat doen ze telefonisch of via de internetsite www.eurochamp.nl. Een kleine 250 mensen heeft zich op deze wijze al aangemeld. Via gerichte acties zal de komende maanden het resterende aantal geworven moeten worden.

Het is de eerste keer dat Euro Champ een dergelijke kick-off organiseert en dat is goed bevallen volgens de aanwezigen. Het doel om alle betrokkenen bij te praten en elkaar te leren kennen is zeker gelukt. "Je hebt nu tenminste een idee van de grootte van de organisatie en bij sommige namen heb je nu een gezicht" is een reactie die vaak valt na afsluiting van de kick-off.

De organisatie van de Wereld Kampioenschappen Atletiek voor gehandicapten is door het Ministerie van VWS en NOC*NSF aangemerkt als "Grootschalig sportevenement". Deze status levert extra financiën en extra faciliteiten op. De Gemeente Assen levert een extra inspanning door de accommodatie grondig te verbouwen waarop het WK wordt gehouden. Zo komt er een warming-up baan te liggen naast de atletiekbaan. De deelnemers worden gehuisvest op een steenworp afstand van de sportaccommodatie en wel in het Hof van Saksen in Rolde. De vertegenwoordigers van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) waren er al drie dagen te gast voor een werkconferentie en zijn "laaiend enthousiast" over het park. Euro Champ wil werken met een begroting van vijf miljoen euro waarvan het grootste deel al gedekt is. De komende maanden zullen activiteiten en acties bekend gemaakt worden die de begroting moeten completeren. Ook is Euro Champ nog met een aantal bedrijven en instellingen in gesprek voor sponsoring.


-Einde persbericht-

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
P. Schorer, Manager Communicatie en Marketing. 06 51990872 of p.schorer@eurochamp.nl