Lot

Buddyzorg bestaat 20 jaar in Nederland

Bunnik, 19 oktober 2005
Dit jaar bestaat buddyzorg 20 jaar in Nederland. Was vroeger buddyzorg alleen beschikbaar voor mensen met HIV of Aids, tegenwoordig is buddyzorg er ook voor mensen met een andere levensbedreigende en/of chronische ziekte (zoals reumatische aandoeningen, Multiple Sclerose (MS), Niet-Aangeboren Hersenletsel of spierziekten). De vraag naar buddyzorg neemt toe en dat vraagt om extra investeringen. Vandaar dat buddyzorg de komende tijd extra onder de aandacht wordt gebracht van landelijke en lokale beleidsmakers.

Buddy s zijn vrijwilligers voor mensen met een ernstige, chronische en/of levensbedreigende ziekte of aandoening die een forse impact heeft op het leven van een cliënt. Buddyzorg is gericht op het versterken van de autonomie en persoonlijke kracht van een cliënt en het vinden van een nieuwe balans in zijn/haar leven. Buddyzorg wordt uitgevoerd door vrijwilligers, die zorgvuldig worden geworven, geselecteerd, getraind en begeleid. Op dit moment zijn er vierentwintig organisaties die verspreid over Nederland buddyzorg verlenen.

Iedereen heeft recht op goede zorg!
Momenteel wachten ruim 600 chronisch zieken op een buddy. Daarom worden beleidsmakers dit jaar opgeroepen om in buddyzorg te blijven investeren! Enerzijds om de wachtlijsten weg te werken, anderzijds om te zorgen dat iedereen die dat nodig heeft een beroep kan doen op een buddy. Nu is de overheid nog verantwoordelijk hiervoor. Vanaf 1 januari 2007 gaan de gemeenten in het kader van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) een deel van de zorg bieden die voorheen onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en dus overheidsverantwoording viel. Daarom is het belangrijk dat beleidsmakers die met zorg te maken hebben kennismaken met buddyzorg en het belang van buddyzorg erkennen.

Beleidsmakers ontmoeten buddyzorg
De landelijke vereniging LOT/Xzorg, alsmede de bij haar aangesloten organisaties voor buddyzorg, vragen daarom in oktober en november op uiteenlopende manieren aandacht van beleidsmakers voor buddyzorg. Op 16 november as. wordt in Den Haag aan een aantal kamerleden het volgende aangeboden: de resultaten van de kaartenactie Mijn buddy is goud waard alsmede het beleidsrapport: Vrijwilligerszorg, uw zorg: verkenning financieringsmogelijkheden Vrijwillige Thuishulp, Buddyzorg en Vriendendendiensten. Dit gebeurt na een ludieke korte tandemrit die symbool staat voor de krachtenbundeling van cliënt en buddy; zij bepalen tenslotte ook samen route en einddoel en overwinnen samen de hobbels.

Op lokaal/regionaal niveau organiseert een aantal organisaties voor buddyzorg uiteenlopende activiteiten in het kader van 20 jaar buddyzorg: feestelijke bijeenkomsten met buddy s, cliënten en andere betrokkenen; een minisymposium; activiteiten waarbij iets aangeboden wordt aan wethouders (onder meer een verhalenbundel van cliënten en buddy s); een activiteit samen met beleidsmakers, zoals het bouwen van een piramide die symbool staat voor de verbindingen tussen alle betrokkenen bij buddyzorg.


-1-


-2-