Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 17 oktober 2005

De stadsrandnatuur bij Uithoorn 20 oktober op RTV N-H

Op donderdag 20 oktober kunnen de kijkers van 'Natuurlijk Noord-Holland' met Arjan Postma van Landschap Noord-Holland genieten van de natuur rondom Uithoorn. 'Natuurlijk Noord-Holland' is een 17-delige televisieserie van TV Noord-Holland. De uitzendingen lopen tot eind december en zijn mogelijk gemaakt door een bijdrage van Bouwfonds MAB Ontwikkeling.

Samen met televisiereporter Stephan Roest wandelt Arjan Postma over de Boterdijk - tussen het Zijdelmeer en de veenweiden van de Uithoornsche polder - om te laten zien wat er groeit en bloeit. Deze verbindingsstrook is uitgespaard in de nieuwbouwwijken. In 1995 is hier ook een zuiveringsmoeras aangelegd. Zo kan er schoon water naar het meer gevoerd worden.

In de Uithoornsche polder hengelt Stephan een pol krabbescheer uit de sloot; teken van schoon water. Ook vindt hij een zoetwatermossel.

Ondanks de oprukkende nieuwbouw van Uithoorn in de Uithoornsche Polder kan men vrij wandelen over de boterdijk naar het Zijdelmeer. Dit meer herbergt nog een aardig broekbos met een wildernis elzen, wilgen en enkele hooilandjes.

De uitzending van 'Natuurlijk Noord-Holland' is op donderdag 13 oktober, na het nieuws van 17.15 uur. De uitzending wordt vervolgens 24 uur herhaald op kwart over heel, tot 17.00 uur de volgende dag. Op zaterdag begint de herhaling om 9.15, 12.15 en 15.15 uur en op zondag om 11.30, 14.30 en 17.30 uur. De aflevering duurt 10 minuten.

In de daaropvolgende uitzendingen bekijken Stephan Roest en Arjan Postma de eendenkooi in 't Zand, treffen hooglanders in de Helderse Duinen, bekijken minilandschappen in de Gooise Heemtuin en beleven nog veel meer! Een overzicht van deze en andere gebieden staat op de website www.landschapnoordholland.nl.