Gemeente Leeuwarden

Cameratoezicht moet veiligheidsgevoel vergroten

Bron: Gemeente Leeuwarden (20-10-2005) Een meerderheid in de gemeenteraad lijkt in te kunnen stemmen met een proef met cameratoezicht in het centrum van Leeuwarden. Burgemeester Dales hoopt met zijn voorstel vooral het veiligheidsgevoel van de binnenstadbezoekers te vergroten. Er komen camera's bij de Grote Hoogstraat en de op de hoek Doelesteeg/Ruiterskwartier.

De commissie Bestuur en Middelen stond woensdagavond 19 oktober in het teken van Veiligheid. Behalve voorstanders van cameratoezicht was er ook zorg over vrijheid die de burger moet inleveren ten behoeve van de veiligheid.

Naast het collegevoorstel voor de proef met cameratoezicht, besprak de commissie de verschillende actieprogramma's die voortvloeien uit de Kadernota Veiligheid. Districtchef van Politie Midden Friesland Gerhard van Hoeven presenteerde cijfers over straatroven in Leeuwarden in 2004 en 2005.

Tussen januari en september van dit jaar werden 120 straatroven gepleegd. Een toename van 41 ten opzichte van dezelfde periode in 2004. De meeste straatroven vinden 's avonds en 's nachts plaats rond het Ruiterskwartier, de Weaze, het Mercuriusplein, de Wirdumerdijk, het Waagplein en het Stationsplein. Het oplossingspercentage steeg van 15,4% in 2004 naar 34,8% in 2005.

Maandag 31 oktober besluit de gemeenteraad of zij de proef met cameratoezicht invoert.