Ingezonden persbericht


TripTRACS(TM) zorgt voor efficiënte omgang met EU-Arbeidstijdenrichtlijn


- Nieuwe Softwareapplicatie van QUALCOMM brengt regels besluit duidelijk in beeld -

Amsterdam - 20 oktober 2005 - De nieuwe Europese Arbeidstijdenrichtlijn (EU-Working Time Directive) legt duidelijke beperkingen op aan het aantal uren dat een vrachtwagenchauffeur mag werken. QUALCOMM heeft TripTRACS(TM) onlangs voorzien van een nieuwe functionaliteit, die de transporteur een duidelijk inzicht geeft in de werk- en diensturen van zijn chauffeurs. Hiermee kan men zelfs een inzetplanning maken, die rekening houdt met wat er nog aan tijd in de komende weken beschikbaar is. TripTRACS(TM) is een software applicatie voor urenverwerking, verloning en analyses van werktijden van chauffeurs.

Nieuwe functionaliteit
Met de nieuwe applicatie ondersteunt TripTRACS(TM) de richtlijn van de Europese Unie* inzake maximaal gemiddelde werk- en diensturen over een bepaald tijdvak. Bovendien houdt TripTRACS(TM) rekening met standaard CAO-afspraken met betrekking tot chauffeursuren, zoals de CAO's van de KNV (Koninklijk Nederlandse Vervoer), TLN (Transport & Logistiek Nederland) en de Belgische CAO. Ook geeft het systeem vroegtijdige informatie om de individuele chauffeursplanning af te stemmen met de beschikbare werkuren van elke betreffende chauffeur in een bepaalde periode.
* In mei 2005 is in het Europees Parlement een richtlijn aangenomen die alle EU-lidstaten verplicht zich aan een werkweek van gemiddeld maximaal 48 uur te houden. De nieuwe richtlijn bepaalt dat rijden, werken en mogelijk ook slaaptijden meetellen als gewerkte uren. Daarvan mag alleen afgeweken worden als de wijzigingen in een CAO zijn vastgelegd of als er van bijzondere omstandigheden sprake is.

TripTRACS(TM)
TripTRACS(TM) is een softwarepakket voor het verwerken van de gegevens over chauffeursactiviteiten, het aan de hand daarvan berekenen van de salarisvoorloop en het analyseren van de totale ritgegevens betreffende chauffeurs- en voertuiginzet. De software verwerkt de door de boordcomputer geregistreerde chauffeursuren en berekent aan de hand daarvan automatisch de informatie voor het loon en de onkostenvergoedingen. Als basis voor de betalingen kunnen voor elke chauffeur specifieke CAO-afspraken worden toegepast en zijn verschillende overwerktarieven mogelijk. Daarmee biedt TripTRACS(TM) (vrijwel real time!) een overzicht van de actuele chauffeursuren en kosten per dag, week of maand.

Fleetmanagementsysteem
TripTRACS(TM) is een toepassing binnen het EutelTRACS® Fleetmanagementsysteem van QUALCOMM en werkt samen met HourTRACS® Web, het real-time chauffeursmanagementsysteem. De via HourTRACS® geleverde gegevens omvatten alle relevante ritgegevens zoals uren, brandstof, kilometrages en wachttijden. Specifiek voor de beheersing van de brandstofkosten biedt TripTRACS(TM) een aantal duidelijke overzichten. Deze benutten de informatie over het verbruik volgens de FMS-CAN Bus, de ingevoerde liters, en/of de gegevens van uw brandstofleverancier(s).

Over QUALCOMM
QUALCOMM is wereldwijd marktleider in het aanbieden van hoogwaardige draadloze data oplossingen via Network Management Centers die meer dan negen miljoen transacties per dag verwerken. Tot op heden heeft QUALCOMM aan bedrijven in meer dan 39 landen wereldwijd meer dan 560.000 systemen voor mobiele communicatie geleverd. Zie