ChristenUnie


Vragen over bedreigde hulpverlening door toenemend geweld in Darfur donderdag 20 oktober 2005 - 11:18

Vragen van het lid Huizinga-Heringa (ChristenUnie) aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking over bedreigde hulpverlening door toenemend geweld in Darfur.

1. Bent u op de hoogte van het feit dat het geweld in de West-Soedanese regio Darfur de laatste twee maanden sterk is toegenomen, getuige de aanval op een vluchtelingenkamp(1), de dood van twee vredessoldaten van de Afrikaanse Unie(2) en vele andere incidenten?(3)

2. Onderkent u het risico dat door de toegenomen onveiligheid de hulpverlening, met name in afgelegen gebieden, onder druk komt te staan?(4)

3. Welke acties hebt u de afgelopen maanden ondernomen om de veiligheid van medewerkers van ngos in Darfur te bevorderen?
4. Ziet u nog mogelijkheden om de veiligheidssituatie in Darfur in het algemeen en van hulpverleners in het bijzonder te verbeteren? En bent u bereid om deze mogelijkheden te benutten?
_______________________

(1) Trouw, 30 september jl., VN: tientallen doden bij aanval op kamp in Darfur.
(2) Trouw, 10 oktober jl., Rebellen in Darfur doden twee vredessoldaten.
(3) NRC Handelsblad, 3 oktober jl., Afrikaanse Unie hard over rol van milities Darfur; de Volkskrant, 11 oktober jl., AU: situatie in Darfur loopt uit de hand.
(4) Nederlands Dagblad, 14 september jl., West-Darfur onveiliger voor hulpverleners; Novum, 28 september jl., VN: toename geweld in Darfur bedreigt hulpverlening.

---