Amsterdam RAI

Zakelijk bezoek overheerst, meer verkopen dan ooit
Tevreden exposanten op TERTS 2005

The european road transport show 2005 groeit uit tot internationale show

The European Road Transport Show (TERTS) 2005, binnen Nederland ook bekend als de BedrijfsautoRAI, kende de afgelopen negen dagen meer internationaal bezoek dan ooit. 121.305 bezoekers, waarvan ongeveer 17 procent uit het buitenland, bezochten de beurs. Ze zagen een uitverkocht RAI-complex, 310 exposanten, meer dan 150 wereld- en Europese primeurs en ze maakten de eerste editie van het TVM chauffeursweekend mee. The European Road Transport Show werd gehouden van 14 tot en met 22 oktober 2005 in Amsterdam RAI.

Exposanten zijn zeer te spreken over het internationale karakter van de beurs. Ron Bonsen, voorzitter van het Tentoonstellings Comitte. "De mondiale koers die de vorige editie, met de toekenning van de A-status door de OICA, is ingezet, begint nu echt zichtbaar te worden op de beursvloer. We zijn bijzonder blij met de verzakelijking en internationalisering van de beurs." Het internationale bezoek aan TERTS is met ongeveer 28 procent gestegen ten opzichte van de vorige editie (2003). De buitenlanders kwamen uit 55 landen, waarbij naast de ons omringende landen vooral Polen, Oostenrijk, Turkije, Zweden en Zwitserland goed vertegenwoordigd waren.

Bestelautomarkt
Er kwamen zeker 5.000 meer internationale bezoekers naar de beurs dan in 2003 terwijl het totale bezoekersaantal een daling van 13,8 procent laat zien ten opzicht van de vorige keer (140.794 bezoekers in 2003). Deze daling is vooral te wijten aan de daling van verkopen in de bestelauto markt. Fernand Molenschot, product manager TERTS bij Amsterdam RAI: "Het aantal bezoekers ligt inderdaad beneden de verwachtingen. Door de afschaffing van de regeling voor het grijs kenteken, maakt de bestelautomarkt moeilijke tijden door. We missen duidelijk de bezoeker die als particulier kwam kijken naar bestelauto's." Uit cijfers uit de branche blijkt dat de verkopen dit jaar naar verwachting met 20 procent zullen afnemen ten opzichte van vorig jaar. Molenschot: "Daarnaast zien we dat het aantal bezoekers per bedrijf afneemt. Dit is een internationale trend voor wat betreft vakbeurzen, waarbij ook bekend is dat het aantal bezoekende bedrijven per beurs toeneemt. Deze trend is terug te vinden in het feit dat onze exposanten zeer tevreden zijn over de verkopen op de beurs. Vrijwel allemaal geven ze aan dat ze hun doelstellingen voor de beurs hebben gehaald of zelfs hebben overtroffen. De vrachtwagenfabrikanten hebben op TERTS 2005 gemiddeld ongeveer tien procent meer auto's verkocht dan in 2003."

Tevreden exposanten
Navraag bij de vrachtwagenfabrikanten leert dat er inderdaad zeer goed is verkocht. Onno Vos van MAN stelt: "Dit was voor ons de meest succesvolle RAI in de historie van MAN. We zijn ruim over onze doelstellingen heengegaan en als vakbeurs is het evenement uitstekend geslaagd."

Ook de fabrikanten van speciale voertuigen (carrosserieopbouw, trailers, opleggers en componenten) zijn positief gestemd over TERTS 2005. Ard Jaspers, directeur van Schmitz Trailer: "Ondanks minder bezoek zijn wij uitermate tevreden over de beurs. Vanaf lunchtijd was het iedere dag aangenaam druk bij ons op de stand en we hebben veel relaties kunnen ontvangen en nieuwe contacten opgedaan. De beurs is duidelijk merkbaar internationaler geworden. The European Road Transport Show is daarmee dé toonaangevende beurs in Europa als het gaat om speciale voertuigen." Flip Verhaar, algemeen directeur van Pacton, voegt daar aan toe: "Dit was zeker een beurs met 'schwung'. De bezoekers waren kwalitatief beter en de gelijkmatige toeloop van bezoekers, samen met de goede infrastructuur, bewegwijzering en parkeerfaciliteiten maken het geheel tot een prettige ervaring."

Hans Vervoorn van Fiat, bestelautofabrikant, kijkt met gemengde gevoelens terug op TERTS 2005: "We zijn zeker niet ontevreden over de beurs. Het zag er bijzonder verzorgd en goed uit, fabrikanten hebben duidelijk, net als wij, veel geïnvesteerd in hun deelname. We hebben goede belangstelling gehad op de stand en onze verkoopdoelstellingen zijn gehaald. Maar natuurlijk is het wel minder dan de vorige keer vanwege de nieuwe regeling voor het grijs kenteken. Die is slecht voor de branche. We hebben echter onze verkoopdoelstellingen voor dit jaar bijgesteld en we gaan dan ook met een positief gevoel terug naar huis."

TVM Chauffeursweekend
De speciale activiteiten tijdens het TVM Chauffeursweekend (15 en 16 oktober) voor chauffeurs en de liefhebbers van vrachtwagens werden door de bezoekers enthousiast ontvangen. Rieks Stroeve, commercieel directeur van TVM Verzekeringen: "Als hoofdsponsor van TERTS 2005 en van het TVM Chauffeursweekend, zijn we zeer tevreden over het evenement. Alhoewel de verwachte extra toename van bezoekers aan de beurs is uitgebleven, waren de reacties van deelnemers positief. Dit was de eerste editie van het evenement en we mogen spreken van een succes." Het TVM Chauffeursweekend werd georganiseerd door Amsterdam RAI in nauwe samenwerking met de Overkoepelende Stichting Chauffeursactiviteiten (OSC), een organisatie waarbij meer dan zestig chauffeursverenigingen zijn aangesloten.

The European Road Transport Show 2007
The European Road Transport Show wordt iedere twee jaar georganiseerd door Amsterdam RAI onder auspiciën van de RAI Vereniging en biedt een compleet overzicht van transportoplossingen: vrachtauto's, getrokken materieel, bestelauto's, onderdelen, accessoires en dienstverlening. De volgende editie van de beurs vindt plaats in het najaar van 2007 in Amsterdam RAI.

Amsterdam, 24 oktober 2005


---
Noot voor de redactie /