Gemeente Gilze en Rijen

21 oktober 2005
Wethouder Wagemakers en de sportverenigingen zijn er uit: Hockeyvelden naar sportpark Vijf Eiken, onderzoek naar woningbouw op hockeyvelden

Het college ziet vooralsnog af van (gedeeltelijke) verplaatsing van Sportpark Vijf Eiken naar Rijen-Noord; het college is van plan te onderzoeken of de hockeyvelden naar het sportpark verplaatst kunnen worden. Het sportpark wordt gerenoveerd. Met deze ontwikkelingen is ook woningbouw op een deel van het sportpark van de baan. De locatie van de hockeyvelden aan de Atalanta komt wel in beeld als eventuele toekomstige woningbouwlocatie.

Deze oplossing is al geruime tijd in beeld bij het college. De gemeenteraad heeft echter in 2003 ingestemd met een motie tegen woningbouw op de hockeyvelden. Nu het college en sportverenigingen (hockey, voetbal, schutterij, handbal, tennis en scouting) echter hebben ingestemd met een onderzoek naar concentratie van alle sporten op Sportpark Vijf Eiken, wil het college een en ander nogmaals met de gemeenteraad bespreken.

In de afgelopen jaren heeft het college gekeken naar de mogelijkheden van het sportpark. Er waren globaal gezien twee mogelijkheden: renovatie van het huidige sportpark of (gedeeltelijke) verplaatsing van het sportpark naar Rijen-Noord.

Bij de laatste optie ging het om de voetbalvelden van V.V. Rijen en de locatie van de schutterij. De gronden die daarbij vrij zouden komen, konden ten behoeve van woningbouw worden verkocht.

Het college kiest er voor te komen tot een kwalitatief hoogwaardig sportpark Vijf Eiken op de huidige locatie. Uitgangspunt hierbij is dat de voetbalvereniging in de toekomst kan volstaan met vijf velden waarvan één met kunstgras. De hockeyvereniging. krijgt twee velden waarvan één met kunstgras. De hockeyaccommodatie komt op de plaats van de huidige voetbalaccommodatie. Het meest oostelijk gelegen voetbalveld zou ruimte kunnen bieden aan de uitbreiding van Tennisvereniging Cash en aan extra parkeergelegenheid. Uit oriënterende gesprekken met de betrokken sportverenigingen blijkt dat deze niet afwijzend staan tegenover genoemde plannen.

Ook heeft de gemeente contact gehad met drumfanfare EMM. Deze vereniging beschikt over een bouwvergunning om ten noorden van de Atalanta een nieuw clubgebouw te realiseren. Ook deze club ziet mogelijkheden om alsnog te verplaatsen naar sportpark Vijf Eiken.

De gemeente gaat over toekomstige woningbouw op de huidige hockeyvelden in gesprek met de provincie omdat het streekplan op dit moment nog niet voorziet in woningbouw op deze plek. Top

Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met de meerjarenbegroting 2006-2009. Dit document is een belangrijk vervolg op de (ontwerp)begroting 2006, die het college onlangs aan de gemeenteraad heeft aangeboden. Op grond van de financiële voorschriften moet er namelijk sprake zijn van een structureel financieel evenwicht in de planperiode, in dit geval de jaren 2006 tot en met 2009.