Mensen in Nood: 320.000 euro voor hongersnood Malawi

Cordaid

PERSBERICHT

Datum: 24 oktober 2005

Mensen in Nood: 320.000 euro voor hongersnood Malawi

Mensen in Nood/Cordaid stelt 320.000 euro ter beschikking voor de voedselcrisis in Malawi. In dit Zuid-Afrikaanse land lopen vier tot vijf miljoen mensen gevaar te sterven aan hongersnood. De nieuwe oogst laat nog zes maanden op zich wachten.

Afgelopen februari en maart werd Malawi opnieuw getroffen door droogte, de ergste in tien jaar. Dit had een verwoestend effect op de productie van maïs, aardnoten, rijst en bonen. De gevolgen van de droogte komen harder aan door armoede (85% van de arme bevolking leeft op het platteland), een te grote afhankelijkheid van maïs als voedingsgewas en het ontbreken van alternatieve strategieën om met droogte om te gaan. Naar verwachting zal de landbouwproductie ook in 2006 achterblijven waardoor nieuwe tekorten ontstaan. Volgens de meest recente gegevens van FEWS Net (het Famine Early Warning Systems Network) hebben 4,2 tot 4,6 miljoen mensen op dit moment voedselhulp nodig, vooral in het zuiden van Malawi.

Mensen in Nood/Cordaid steunt de lokale hulporganisatie Caritas Malawi met 300.000 euro. Met dit geld deelt Caritas Malawi voedsel uit aan de allerarmsten in de zwaarst getroffen gebieden.
Mensen die gezond en sterk genoeg zijn, werken in ruil voor voedsel. Ze maken constructies om regenwater op te vangen, telen inheemse fruitbomen, produceren compost en leggen toegangswegen aan. Marjan Kruijzen (Mensen in Nood/Cordaid): 'We promoten nieuwe strategieën om beter weerstand te kunnen bieden aan droogte. In Malawi wordt veel maïs verbouwd. Deze put echter de grond uit. We proberen daarom diversiteit van landbouwgewassen te stimuleren waardoor mensen minder afhankelijk worden van maïs.'

Daarnaast steunt Mensen in Nood/Cordaid een programma van de broeders van Maastricht. Deze broeders werken normaal gesproken met chronische zieken, hiv/aids patiënten en weeskinderen maar storten zich nu ook op het uitdelen van voedsel. Broeder Henk van Heck: 'De voedselsituatie is erbarmelijk. Als we vandaag aan honderd mensen maïs uitdelen, staan er morgen vijfhonderd op de stoep en overmorgen vijfduizend. Mensen duiken in de Shire rivier naar bollen van waterlelies en worden vervolgens opgegeten door krokodillen.'