Stad Brussel


Opening van een bankrekening 'Solidariteit Guatemala'

De Ambassade en Zending van Guatemala voor het Koninkrijk van België, het Groot Hertogdom Luxemburg en de Europese Unie, laat weten dat de ramp in Guatemal las gevolg van de tragedie veroorzaakt door de orkaan Stan en met d ebedoeling gelden te verzamelen bestemd voor de slachtoffers, hertsel en de wederopbouw van d egevolgen van de ramp, overgaat tot het openen van en rekening bij de Fortisbank, onder de naam 'Solidariteiet Guatemala' met nummer 001-4700000-38, voor een periode van 30 dagen van 10 oktober tot 10 november 2005.

De laatste officiële rapporten signaleren dat er tot op heden een verwoesting is van een derde van het land (rond de 36.000 vierkante kilometers) met een raming van 3,5 miljoen slachtoffers. Op het moment registreren ze 93 893 personen die gevlucht zijn naar schuilplaatsen, 421 getroffen gemeenschappen, 652 doden en 384 vermisten.

De Overheid van Guatemala informeert droevig dat deze aantallen nog zullen stjgen, dit wanneer al de hulpdiensten ter plaatse zullen zijn, want op het ogenblik zijn de meeste mensen nog geïsoleerd en afgesloten van de buitenwereld door de vernietiging van een groot deel van de wegen van het land en door de hevige regens en windstoten is ook het luchtverkeer op het moment volledig stilgelegd. Als gevolg van de ramp, zijn er reeds 181 gemeenten zonder drinkwater, elektriciteit en telefoon.

De economische verliezen, na enkele berekeningen, kunnen stíjgen tot een waarde van 715 miljoen euro. De landbouwsector is het sterkst getroffen, door de vernietiging van de cultuurgebieden van groenten, koffieplantages, rietsuiker en bananen en veel andere gewassen. Men denkt dat er ongeveer 100.000 runderen verdronken zijn.

De Overheid van Guatemala verkondigt officieel dat de gebeurde ramp de capaciteit om de noodsituatie te kunnen beantwoorden heeft overschreden en dit is ook de reden dat de regering verzoekt voor dringende internationale hulp, met de bedoeling uiteindelijk de noodzakelijke basisbenodigdheden voor de slachtoffers, alsook het herstel en de wederopbouw van het land te realiseren.