VU Medisch Centrum

MOEDERMELK TEGEN HIV

Onderzoekers van het AMC en het VU Medisch Centrum hebben een stof in moedermelk gevonden die de overdracht van HIV naar het kind kan voorkomen. Deze factor, Lewis X, voorkomt dat het aidsvirus zich aan bepaalde cellen hecht. 'Het is niet de enige component in moedermelk die HIV weet te stoppen, maar we denken dat het een belangrijke is', stellen Bill Paxton en Marloes Naarding van de afdeling Humane retrovirologie in het AMC. De vondst kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van middelen die HIV-besmetting moeten voorkomen. Een publicatie hierover verschijnt vandaag in de online versie van The Journal of Clinical Investigation en zal begin november in de gedrukte uitgave staan.

Ongeveer een kwart van de zuigelingen die borstvoeding krijgen van hun seropositieve moeder, raakt daardoor besmet met het Humaan Immunodeficiëntie Virus (HIV). Hoe dat in zijn werk gaat, is voor het grootste deel nog een mysterie. Het virus moet immers eerst de slijmvliezen in de mond zien te passeren voordat het de bloedbaan kan bereiken.

Er zijn sterke aanwijzingen dat de dendritische cellen hierbij betrokken zijn. Deze cellen, die zich onder andere in de amandelen, de slokdarm en het maag-darmstelsel bevinden, pakken het aidsvirus beet met behulp van de DC-SIGN receptor en nemen het mee naar de lymfeklieren. Daar kan het de CD4-cellen, belangrijke spelers in het afweersysteem, infecteren.

'Aangezien HIV niet ieder kind besmet via de borstvoeding, moeten er remmende stoffen in de moedermelk aanwezig zijn', legt Naarding uit. 'Wij hebben één van die factoren gevonden.' Samen met groepsleider Paxton en onderzoekers van de afdeling Moleculaire celbiologie en immunologie van de VU toonde zij een stof in moedermelk aan die de binding van HIV aan de DC-SIGN receptor blokkeert. Het gaat om Lewis X, een component die van nature in menselijke moedermelk zit.

De vondst is van belang voor het ontwikkelen van middelen die de overdracht van HIV moeten tegengaan, en dan niet alleen via borstvoeding maar ook via geslachtsgemeenschap. Momenteel zijn er producten op de markt, de zogenaamde microbicides, waarin middelen zitten die de werking van HIV zowel rechtstreeks als indirect blokkeren. 'Je zou ook een stof als Lewis X bij deze cocktail kunnen stoppen', stelt Paxton. Het mooie van DC-SIGN is bovendien dat de receptor nog meer virussen en bacteriën kan oppikken, zoals Mycobacterium, cytomegalovirus en de veroorzakers van hepatitis C, ebola, dengue (knokkelkoorts), en leishmaniasis. Ook deze ziekteverwekkers zouden wellicht met behulp van Lewis X geblokkeerd kunnen worden. Het onderzoek dat tot de

JCI-publicatie leidde, werd gefinancierd door de Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundation en het Aids Fonds.