Time : 4:33:04 PM
Date : Friday, October 21, 2005
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: België volgt maatregelen vogelgriep voorgesteld door Europa

De expertenvergadering van de Europese Commissie heeft aangescherpte maatregelen tegen de vogelgriep voorgesteld. Deze maatregelen liggen in lijn met de voorstellen van België en worden in ons land in de praktijk omgezet:

Op het ganse Belgische grondgebied wordt vanaf maandag 24 oktober een verzamelverbod voor pluimvee en gedomesticeerde vogels ingesteld. Alle tentoonstellingen, markten, prijskampen en andere verzamelingen van dergelijke dieren zijn voor onbepaalde tijd verboden.

Pluimveebedrijven die tot nu toe de gevraagde risicoanalyse nog niet uitgevoerd hebben of de checklist nog niet aan het Voedselagentschap hebben overgemaakt zullen vanaf maandag 24 oktober niet meer mogen slachten.

De ophokregeling die nu reeds geldt voor de professionele pluimveebedrijven gelegen in de gevoelige natuurgebieden, hieronder wordt verstaan gebieden binnen een straal van 1 km van rust- en doortrekplaatsen voor migrerende watervogels wordt uitgebreid naar alle pluimvee en vogels in gevangenschap, dus ook deze van particuliere pluimveehouders. De burgemeesters van de betrokken gemeenten zullen door het Voedselagentschap worden ingelicht en een praktische schikking die toelaat precies uit te maken welk gebied onder deze regeling valt, zal samen met het Nationaal Geografisch Instituut worden uitgewerkt..

Europa voorziet voor dierentuinen en andere vogelparken de mogelijkheid onder strikte nog nader te bepalen voorwaarden te vaccineren. Die dieren moeten dan wel geïdentificeerd worden, en mogen niet verhandeld worden gezien zij ongemerkt het virus zouden kunnen verspreiden.

De Europese Commissie breidde het invoerverbod vanuit Rusland uit tot het gehele grondgebied met uitzondering van een gedeelte in het Noordwesten van Rusland, aanpalend aan de Baltische staten.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR