Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Onrust over het nieuwe zorgstelsel
Uitzenddatum: Ma. 24 oktober 2005, 20.30u
Verslaggeving: Jeroen Illy



Nog twee maanden en Nederland krijgt te maken met de nieuwe zorgverzekering. Steeds vaker krijgen doktersassistenten vragen van patiënten over het nieuwe stelsel. Vragen waarmee ze zelf vaak ook nog worstelen. Een reportage.

Congres
Honderden doktersassistenten waren zaterdag bijeen op de jaarlijkse bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten. Zij zijn degenen die straks een nieuw honoreringssysteem moeten doorvoeren. En de vragen van bezorgde patiënten moeten beantwoorden.

Chaos
Tijdens het congres kregen ze een workshop over het nieuwe stelsel voor ziektekostenverzekeringen. Schept dat eindelijk orde in de chaos, of komt het initiatief laat?

Ziekenfonds
Het nieuwe zorgstelsel gaat in vanaf 1 januari. Een onderscheid tussen ziekenfonds- en particulier verzekerden verdwijnt. Voor 16 december krijgt iedereen een voorstel van de verzekeraar voor een nieuwe zorgverzekering en aanvullende verzekering. Het standaardpakket is hetzelfde als het huidige ziekenfondspakket. Voor extra zorg, zoals de tandarts, moeten mensen zich bijverzekeren.

Beter pakket
Vervolgens heeft iedereen tot 1 maart de tijd om te kijken of een andere verzekeraar een beter pakket biedt. De verzekeraar zijn verplicht mensen aan te nemen als nieuwe klant, ongeacht de omstandigheden. Uiterlijk 1 mei moet iedereen een zorgverzekering afgesloten hebben. U betaalt premie vanaf 1 januari.

Wat gaat u straks betalen?
Via de website denieuwezorgverzekering.nl kunnen mensen zien wat minister Hoogervorst per inkomensgroep verwacht. KRO Reporter volgt de komende tijd verschillende huishoudens en bekijkt welke er door de nieuwe zorgverzekering op voor- en op achteruit gaan. Op de website van Reporter kunt u ook berekenen wat u straks gaat betalen.

Netwerk archief: nieuw zorgstelsel
Netwerk besteedde eerder aandacht aan het nieuwe zorgstelsel. U kunt die reportages hier nog terugzien.

Informatie op internet
Onderstaande links proberen een antwoord te geven op de meest gestelde vragen over het nieuwe stelsel. U kunt over het nieuwe zorgstelsel discussiëren in ons forum.
Links:
Veelgestelde vragen over de nieuwe zorgverzekering De site van VWS over de nieuwe zorgverzekering
Uitleg nieuw zorgstelsel (NOS)
Vraag & antwoord nieuwe zorgstelsel (Consumentenbond) Kiesbeter.nl
KRO Reporter meet prestaties Hoogervorst