Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
26 oktober 2005
Ons kenmerk
DGW 2005/1573
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

-
Uw kenmerk

-
Onderwerp
Technische briefing VNK

Geachte voorzitter,

In ons overleg over het waterbeleid is verschillende keren al het project Veiligheid

Nederland in Kaart (VNK) genoemd. Het gaat om een studieproject over de kansen

op en gevolgen van overstromingen in ons land. Ik heb u toegezegd u over de uitkomsten van dit project te informeren.

Eind november verwacht ik u het rapport over de resultaten van het onderzoek te kunnen aanbieden, "Tussenstand onderzoek overstromingsrisico's". Vooruitlopend op toezending daarvan wil ik u voorstellen om voor de Vaste Commissie een technische briefing te organiseren op mijn departement.

Aanleiding voor mijn voorstel is de complexiteit van de materie. Het gaat namelijk om de toepassing van een geheel andere benadering bij de beoordeling van de veiligheid van de dijkringen dan nu het geval is. Bij de huidige methode wordt voornamelijk naar de hoogte van dijken gekeken. Met de benadering van VNK worden naast de hoogte, ook andere mechanismen die de stabiliteit van een waterkering kunnen beïnvloeden (zoals bijvoorbeeld piping), in beeld gebracht. Bovendien, en dat is ook nieuw en van groot belang, worden de gevolgen die door een overstroming worden veroorzaakt nadrukkelijk bij het onderzochte beeld van de veiligheid betrokken.

Teneinde de leden van uw commissie behulpzaam te zijn bij een goede beoordeling van voorliggende resultaten lijkt het mij een goede zaak u in de gelegenheid te stellen om u daarover door medewerkers van mijn departement te laten informeren.

Deze technische briefing staat natuurlijk los van het politieke debat dat ik graag met uw commissie over het rapport en de daaraan mogelijk te verbinden beleidsconclusies zou willen voeren.

Gaarne verneem ik of uw commissie de door mij voorgestelde technische briefing op prijs stelt. In onderling overleg kunnen dan nadere afspraken worden gemaakt over de datum waarop deze kan plaatsvinden.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

mw drs M.H. Schultz van Haegen