Gemeente Hilversum

Uitkomst woningmarktonderzoek onder Hilversummers Als er al een verhuisbehoefte is, dan willen Hilversummers wonen in een eengezinswoning dicht bij het centrum. Dat blijkt uit een woningmarktonderzoek dat het afgelopen voorjaar is gehouden onder 3.300 Hilversummers.

Hoe wonen Hilversummers en wat is hun oordeel over hun woonsituatie. Om daar inzicht in te krijgen heeft de gemeente Hilversum door middel van een enquête een woningmarktonderzoek gehouden. De uitkomsten van het onderzoek worden meegenomen bij het maken van de Woonvisie voor Hilversum. Hierin komt te staan welke woonknelpunten Hilversum kent en aan welke woningen in de toekomst behoefte is. Van de enquêtes is 49% retour gekomen.

In het onderzoek is onder andere gevraagd naar de huidige woonsituatie, verhuisredenen, wensen voor de nieuwe woning en voorkeur voor een woonbuurt. Opvallende uitkomsten zijn onder meer de grote behoefte aan huurwoningen en de populariteit van wonen in het centrum vooral onder jongeren. Als verbeterpunten voor hun wijk noemen bewoners van Hilversum het verminderen van hard rijden en afnemen van parkeerdruk.

De Woonvisie geeft een kader voor de organisaties, instellingen en partijen die bezig zijn met wonen in Hilversum en betreft zowel de sociale huursector als alle andere vormen en manier van wonen. De Woonvisie komt tot stand in samenwerking met de lokale woningcorporaties, huurdersraden, ontwikkelaars en zorginstellingen. De planning is dat deze in het voorjaar van 2006 gereed is.