Cap Gemini Ernst & Young



PERSBERICHT

Utrecht, 26 oktober 2005

Verdere consolidatie Europese energiemarkt door stijgende energieprijzen

Capgemini presenteert nieuw Europees onderzoek

De golf van fusies en overnames op de Europese energiemarkten zal de komende jaren aanhouden, aangezien de energieprijzen onveranderlijk hoog blijven en bedrijven derhalve op zoek zullen gaan naar compensatie voor hun slinkende aandeel op de nationale markten. Dit is een van de belangrijkste bevindingen van het nieuwste onderzoeksrapport van Capgemini 'European Energy Markets Observatory', waarin wordt gewezen op het gevaar dat deze fusies en overnames zullen resulteren in minder energiebedrijven in Europa en dientengevolge een kleinere keuze voor de zakelijke en particuliere consument.

In het nieuwe rapport presenteren Capgemini en Société Générale Equity Research een gedetailleerde financiële analyse van 11 vooraanstaande Europese energieleveranciers. Het rapport stelt dat deze ondernemingen financieel gezond zijn en in een goede positie verkeren om de fusie- en overnameactiviteiten te continueren.

Cees Ribbers, Industry Executive Energy & Utilities voor Capgemini Nederland: 'Grote spelers zoals E.ON en RWE plukken de vruchten van grote productiviteitsverbeteringsprogramma's en hebben ook de benodigde schatkist voor verdere overnames. Over de gehele sector is de winstgevendheid toegenomen ten gevolge van de toegenomen vraag en de gestegen prijzen voor groot- en kleinhandel.'

Het Observatory-rapport concludeert ook dat de leveringszekerheid overal in Europa wat meer in het gedrang komt. Er is sprake van een daling in operationele opwekkingsreserve en wat betreft het bouwen in 2004 was er slechts een beperkte vooruitgang in de realisatie van interconnecties en andere infrastructurele investeringen. Er is daarnaast een duidelijk aanwijsbare afname van kapitaalinbreng door de ondernemingen - de verrhouding investeringen in de omzet werd teruggebracht van 10,3% in 1998 naar minder dan 5,5% in 2004, terwijl het percentage van de onderhoudskosten in dezelfde periode daalde van 10% naar 7%.

Berend Olde Rikkert, verantwoordelijk voor Consulting Services Enery & Utilities in Nederland, voegt hieraan toe: 'In het nieuwe Observatory-rapport hebben we een analyse gemaakt van de gevolgen van extreme weersomstandigheden zoals de koude aan het begin van 2005 in Europa en het wegvallen van waterkracht in Spanje. In zulke omstandigheden komt de leveringszekerheid in het gedrang, wat kan leiden tot een black-out. Kortom: een tekort aan regen kan de balans tussen vraag en aanbod van energie ernstig verstoren waardoor de groothandelsprijzen kunnen worden opgestuwd naar een onaanvaardbaar hoog niveau.'

Er zijn wel enkele kortetermijnoplossingen voorhanden, vult Ribbers aan. In de komende twee jaar moet de sector:


* Nieuwe capaciteit, waaraan nu al wordt gewerkt, operationeel maken


* Klanten stimuleren minder af te nemen in piekperioden


* Mechanismen voor de korte termijn verbeteren om stroom van de ene naar de andere zone over te brengen


* De capaciteit van de elektriciteitsinterconnecties in Europa opvoeren


* Investeren in nieuwe distributienetwerken en onderhoudsniveaus opschroeven

Het Observatory-rapport wijst ook op langetermijnoplossingen die ook worden erkend door de EC-richtlijn aangaande leveringszekerheid. Naast aandacht voor de problematiek aan de vraagkant zou in een aantal Europese landen de herintroductie van nucleaire programma's kunnen worden overwogen of het beleid op het gebied van het terugdringen van kernenergie in andere. Finland en Frankrijk zijn al begonnen met het investeren in een nieuwe generatie van kernreactoren, de European Pressurised Reactor plants (EPR).

Andere belangrijke bevindingen in de EEM-Observatory van Capgemini:


* De op de specifieke spotmarkten verhandelde CO2-emissierechten zijn fors gestegen van 5¤/ton koolstof tot 20¤/ton halvelverwege 2005. Deze onverwacht hoge prijzen hebben een positieve of negatieve uitwerking op de winstgevendheid van de operators, al naar gelang van de samenstelling van de brandstof en de toegekende emissierechten.


* Een stijging van de olie- en gasprijzen heeft ook de groothandelsprijzen van elektriciteit beïnvloed: deze stegen tussen winter 2003/2004 en winter 2004/2005 met 13% tot 20% (13% toename in de gemiddelde prijzen aan de Duitse energiebeurs EEX, 21% toename aan de Franse beurs Powernext). Deze stijging van de groothandelsprijzen zijn in het algemeen nog niet doorberekend aan de huishoudens.


* Groot-Brittannië is opgeschoven van de op twee na goedkoopste naar de op twee na duurste van de 10 landen waar de klanten van leverancier kunnen veranderen

Ribbers concludeert: 'Concurrentie of, in sommige landen, de aanwezigheid van gereguleerde tarieven, hebben de leveranciers ervan weerhouden de groothandelsprijzen aan de klant door te berekenen. Dit rapport toont aan dat in weerwil van de simpele economische deregelutatietheorieën, de liberalisering van de energiemarkt in juli 2004 in Europa niet heeft geresulteerd in een daling van de prijzen voor de consument en evenmin in grootschalige switches door de klant. Dit benadrukt eens te meer dat de energiemarkten duidelijk verschillen van andere commodity markten omdat ze sterk worden beïnvloed door langetermijnplanning en investeringskwesties alsook door politieke factoren.

Over Capgemini

Capgemini, een van de meest toonaangevende aanbieders van consulting-, technology- en outsourcing-diensten ter wereld, werkt op een unieke manier samen met zijn klanten. Deze werkwijze noemt Capgemini de 'Collaborative Business Experience'. Door zich te richten op gezamenlijk succes en het behalen van aantoonbare toegevoegde waarde helpt Capgemini bedrijven bij het ontwikkelen van nieuwe groeistrategieën, het optimaal benutten van de mogelijkheden van technologie, en te groeien als gevolg van een krachtige samenwerking. Capgemini heeft wereldwijd ongeveer 60.000 medewerkers in dienst en realiseerde in 2004 een omzet van 6,3 miljard euro. Meer informatie over afzonderlijke disciplines, vestigingen en onderzoek is te vinden op www.capgemini.com

EINDE PERSBERICHT