Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - Amsterdam start preventieprogramma loverboys op scholen

26/10/2005 - Kwetsbare jonge meisjes die door knappe jongemannen worden overladen met aandacht en dure cadeaus. Vervolgens worden deze meisjes door de zogenaamde loverboys met geweld tot prostitutie gedwongen. De gemeente Amsterdam heeft stichting Het Scharlaken Koord opdracht gegeven om preventielessen te geven aan jongeren tussen de 13 18 jaar.

Deze lessen moeten voorkomen dat jongens dader worden en meisjes slachtoffer. Vanaf deze week gaat stichting Het Scharlaken Koord scholen voor speciaal onderwijs actief benaderen.

Preventielessen
Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoeksrapport Loverboys of modern pooierschap heeft het college van B&W besloten middelen beschikbaar te stellen voor de aanpak van slachtoffers van loverboys. Vorige week heeft Hannah Belliot, wethouder Zorg per brief alle scholen voor speciaal onderwijs verzocht deel te nemen aan het preventieprogramma verzorgd door de stichting Het Scharlaken Koord.

Doel van de preventielessen is meisjes bewust te maken van het feit dat ze het risico lopen in een verkeerde relatie te stappen. Die verkeerde relaties kunnen uiteindelijk leiden tot gedwongen prostitutie. De stichting gaat de scholen actief benaderen. De preventielessen worden ook op buurthuizen, internaten en meidengroepen gegeven. Het preventieprogramma is een van de onderdelen van een totaal pakket.

Zorgpunten
De potentiële slachtoffers blijken met name leerlingen uit het speciaal onderwijs te zijn. Minderjarige meisjes, vaak met een problematische achtergrond worden gedwongen tot prostitutie. De meisjes worden zo emotioneel en financieel afhankelijk gemaakt van hun vriendje. Een weg terug is vaak uiterst moeizaam.

Slachtoffers kunnen op een centraal punt terecht, minderjarigen bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling. Volwassen vrouwen kunnen bij de zorgcoördinator van HVO Querido terecht. Binnenkort verschijnt een overzichtsgids met preventieprojecten voor jongeren. Daarnaast gaan instellingen intensief samenwerken om slachtoffers van loverboys goede hulp te verlenen.

Wallengebied bij nacht