Dienstenbond CNV

Principe-akkoord CAO Grafimedia 2005-2006. na een halfjaar vertraging eindelijk goedgekeurd.
26-10-2005

Het principe-accoord CAO Grafimedia 2005-2006 welke op 22 april 2005 is gesloten tussen vakbonden en werkgevers in de Grafimedia-sector, heeft een lange weg afgelegd. Nu kan, een half jaar later, deze CAO eindelijk worden goedgekeurd.

Wat is er in die tussentijd gepasseerd;
In de nacht van 22 april 2005 hebben CNV Media, FNV Kiem en de Unie een principe akkoord bereikt voor de CAO Grafimedia 2005-2006. Op 25 april 2005 hebben wij u via een CAO-info en de hoofdlijnen over dat principe akkoord geïnformeerd en hebben dat ter stemming aan u voorgelegd. Eind mei hebben wij de resultaten van die stemming bekeken en daaruit bleek dat 65 % van de leden instemde met het bereikte principe akkoord en 35 % wees dit af. Strikt genomen zouden we op grond van de stemming in onze achterban de werkgevers hebben kunnen laten weten dat de CAO door CNV Media was goedgekeurd. Echter voor wij zoiets doen, is het goed gebruik om vooraf eerst te polsen hoe stemming bij de collega vakbonden is uitgepakt.

Begin juni bleek dat de stemming binnen FNV Kiem had uitgewezen dat hun achterban het principe akkoord in meerderheid had afgewezen. Op grond van deze uitkomst van de stemming heeft FNV Kiem besloten een bezinningperiode van 3 maanden te nemen, om te onderzoeken of op een aantal onderdelen zoals, pensioen opbouw tijdens VUT en de WAO, 40 dienstjaren 62 jaar met VUT en het nabestaanden pensioen, nog veranderingen konden worden aangebracht.

Toen bleek dat FNV Kiem de CAO had afgekeurd en CNV Media op grond van de stemming wel instemde met de nieuwe CAO, hebben wij onze leden het dilemma voorgelegd waar wij voor stonden. In de zomer hebben wij onze leden via een CAO-info een tweetal vragen voorgelegd namelijk;

A- CNV Media dient zijn standpunt definitief vast te stellen en akkoord te gaan met het principe-akkoord.

B- CNV Media moet haar standpunt 3 maanden opschorten en meedoen aan het onderzoek.

Half augustus konden wij de balans opmaken van een tweede stemmingronde in onze achterban. Deze wees uit dat 40 % van de leden van oordeel was dat wij ons standpunt definitief moesten vaststellen en akkoord te gaan met het principe-akkoord. Vervolgens zei 60 % van de leden dat CNV Media haar standpunt 3 maanden moest opschorten en mee moest doen met het onderzoek en de onderlinge solidariteit tussen de bonden in stand moesten houden.

Na een aantal informele contacten en briefwisselingen tussen bonden en de werkgevers zijn CAO partijen eerst op 30 september en later vervolgd op 4 oktober 2005 bijeen geweest om onderzoeken of een aantal van de knelpunten konden worden opgelost.

Dit heeft er in geresulteerd dat op 4 oktober 2005 op drie onderdelen van het pricipe-akkoord aanpassingen hebben plaatsgevonden.


1- met 40 grafische dienstjaren (gestaffeld) op 62 jaar met de VUT kunnen gaan.


2- gedeeltelijke reparatie van de pensioen opbouw tijdens VUT


3- pensioenopbouw gedurende arbeidsongeschiktheid

Het oorspronkelijke principe-akkoord van 22 april 2005 is ongewijzigd gebleven, maar hebben er binnen de reikwijdte van dat akkoord enkele aanpassingen plaatsgevonden. Door de aanpassingen van het principe-akkoord, overeen gekomen op 4 oktober, kan CNV Media, op grond van de uitkomsten van de eerste stemronde in onze achterban, instemmen met het bereikte principe-akkoord CAO Grafimedia 2005-2006.

Op 5 oktober 2005 blijkt dat ook FNV Kiem en de Unie instemmen met het principe-akkoord van de CAO Grafimedia. Daarmee is een lange periode van onzekerheid afgerond en is er eindelijk een goedgekeurde en vernieuwde CAO-Grafimedia 2005-2006 tot stand gekomen. Natuurlijk zal de uitwerking van het principe-akkoord in nieuwe teksten voor de CAO enige tijd in beslag nemen, uitmondend in een nieuw wijzigingenblad CAO en waarschijnlijk in een nieuw CAO boekje. Wij zullen u uiteraard zo snel mogelijk informeren wanneer dit gereed is.

Voor meer informatie of vragen kunt u zich wenden tot Richard Leloux, die Steffe Bak is opgevolgd. Hij behartigt voortaan uw belangen in de Grafimedia-sector en ook zal voortaan ook de CAO onderhandelaar zijn. Tel; 023-5651052, email r.leloux@cnvdibo.nl