Gemeente Baarn


Begroting 2006: lastenverlichting voor burgers en bedrijven

De Gemeente Baarn staat er financieel beter voor dan een aantal jaren geleden. Door de bezuinigingen van de afgelopen jaren is het huishoudboekje van de gemeente voor de komende jaren weer op orde. De gemeentelijke begroting 2006-2009 laat verder zien dat burgers en bedrijven vanaf 2006 lagere gemeentelijke lasten tegemoet kunnen zien.

Ieder najaar presenteert de gemeente een begroting met daarin de financiële verwachtingen voor het komende jaar. Dit jaar zijn die verwachtingen positiever dan een aantal jaren geleden. De komende jaren zijn de uitgaven en inkomsten in evenwicht.

Dat de gemeente Baarn het financieel nu beter gaat dan voorheen, heeft een aantal oorzaken. Zo zijn er de afgelopen jaren flinke ingrepen geweest in de ambtelijke organisatie. Verder waren er bezuinigingsoperaties als Keuzes Maken' en Kiezen voor de Toekomst' en zijn gemeentelijke tarieven kostendekkend gemaakt en belastingtarieven aangepast. Door die maatregelen geeft de gemeente nu minder geld uit en zijn de uitgaven aangepast aan de inkomsten.

Lagere gemeentelijke lasten

Gemeente, burgers en bedrijven in Baarn profiteren ook van de afschaffing van een deel van de gemeentelijke lasten. De overheid is namelijk van plan om vanaf 1 januari 2006 de Onroerend Zaakbelasting (OZB) te verlagen door het afschaffen van het zogenaamde gebruikersdeel voor woningen'. Hoewel de gemeente hierdoor minder inkomsten binnenkrijgt uit de OZB, krijgt de gemeente Baarn dit nadeel vergoed door de overheid.

Voor burgers betekent de afschaffing van het gebruikersdeel voor woningen van de OZB een forse verlaging van de gemeentelijke lasten. Het college van Burgemeester en Wethouders wil verder meewerken aan lastenverlichting en stellen de gemeenteraad voor de OZB-tarieven en rioolbelasting niet te verhogen en de tarieven afvalstoffenheffing te verlagen.

Bespreking

De gemeentelijke begroting moet nog worden besproken en goedgekeurd door de gemeenteraad. Dat gebeurt tijdens een speciale vergadering van de gemeenteraad op woensdag 26 oktober a.s., waar de verschillende politieke fracties hun mening over de begroting zullen geven en er eventueel nog wijzigingen in kunnen aanbrengen.