Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


26-10-2005
Populairste groenten van Nederland: uien
Uien zijn sinds de eerste helft van 2005 de meest verkochte groenten in Nederland. Hiermee verdringen uien de bloemkool van de eerste plaats van de Top-5 aankopen verse groenten.

In de eerste helft van 2002 kochten de Nederlandse huishoudens gemiddeld nog geen drie kilo uien. In 2005 ging het om 3.350 gram uien; een stijging van 16%.

Smaakmaker
Consumenten verwerken de ui steeds meer als smaakmaker, zowel in 'dagelijkse' als in internationale, meer trendy gerechten. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten: gele ui, rode ui, witte ui, zoete ui, lente-ui en sjalot. Al deze smaakmakers beginnen een vaste plek in de keuken te veroveren.

Gezond
De ui smaakt niet alleen goed, maar speelt als lid van de alliumfamilie een belangrijke rol in een gezond voedingspatroon en draagt bij aan het voorkomen van welvaartziekten, in het bijzonder kanker. Het hoge vitamine C-gehalte zorgt voor een verhoogde weerstand. Het hoge vitamine B-6-gehalte in ui speelt volgens onderzoek van TNO mogelijk een rol bij het gezond en soepel houden van de huid en het op peil houden van de concentratie.

Ui, The Tastemaker
De promotiecampagne `Ui, The Tastemaker', van AGF Promotie Nederland, ging in 2004 van start. Deze campagne draagt ertoe bij dat ui als smaakmaker wordt (her)ontdekt. Herontdekt waar het de meer traditionele toepassingen betreft, ontdekt waar het de moderne (internationale) keuken aangaat.

Speciaal voor deze campagne is de brochure `Ui, The Tastemaker' ontwikkeld. Deze brochure laat de consument kennis maken met verrassend nieuwe uienrecepten. De website www.ui.nl staat boordevol recepten.

Bron: Basistekst en foto: AGF Promotie Nederland, Zoetermeer